Senast reviderad 2016-02-25

Min man har svår akne med ärr. Vad kan vi göra?

Fråga

Min man har otroliga besvär av finnar, på ryggen magen och nacken. Vad kan man få för hjälp? Han har även mycket ärr.

Svar

Det är viktigt att behandla kraftfullt när det rör sig om så svår akne att bölder bildas. Det finns annars stor risk för kvarstående ärr, som du redan vet. Ofta behövs antibiotika i tablettform till exempel Tetracyklin eller Ery-Max.

Det är egentligen inte den bakteriedödande effekten som används utan det finns en inflammationsdämpande effekt. Möjligen kan utvärtes antibiotika liniment, Dalacin, fungera.

Vintertid brukar aknen rent allmänt vara sämre.

Akne finns som bieffekt av medicinering med kortison eller anabola steroider, muskelbyggarnas dopingmedel. Men det vet ni ju själva om det är aktuellt.

Mot akneärr görs det dagligen reklam för olika krämer samt enklare injektionsbehandlingar. Det är i allmänhet A-vitamin-preparat. Det är ofarligt och ibland används det som förbehandling inför en peeling eller laser. Men ensamt har det knappast någon nämnvärd effekt på akneärr. 

Akneärr behandlas med olika lasermetoder. Koldioxidlaser har använts mycket. Numera införs så kalladerbiumlaser som anses vara mer skonsam.

Akneärren beror ofta på fläckvis förtunning av huden, inte lika ofta förtjockning vilket kanske varit enklare att behandla. Antalet behandlingar beror på utbredningen. Det tar ungefär en vecka för huden att läka efter en behandling.  

Det är viktigt att din man får kontakt med en klinik för att få rätt hjälp. Det är ofta på plastikkirurgiska mottagningar eller specialintresserade hudmottagningar. Har du en hudklinik där du bor är det nog den bästa starten. I annat fall kan du vända dig till läkare på vårdcentralen för att få en hänvisning eller remiss. Om din behandling anses vara sjukvårdande vilket låter rimligt, så ingår den i högkostnadsskyddet.

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin