Senast reviderad 2018-08-08

Min förhud är trång, måste jag gå till en läkare?

Fråga

Jag är en kille på 17 år. Det är så att min förhud är lite trång. När penisen är slak får jag bara ner den till ungefär halva ollonet innan det gör lite ont, vid stånd får jag ner den ännu kortare över ollonet. Det är endast med någon slags tvål eller olja jag kan få ner förhuden hela vägen.

Jag rengör ollonet, men bara vid mynningen och ner till ungefär hälften. Jag har inte vågat fråga någon om detta innan och vägrar gå till någon läkare, främst för att jag skäms lite över storleken. Är rädd för hur det kommer vara när jag ska ha sex med någon i framtiden, tror inte att det kommer att gå. Vad ska jag göra?

Svar

Jag förstår din motvilja till att uppsöka en läkare för det här besväret, men du ska inte behöva känna att du skäms över storleken på din penis. Ingen kommer att kommentera eller ha någon åsikt om det.

Att förhuden är trång är ganska vanligt. Du behöver kunna få ner förhuden över hela ollonet både i slakt tillstånd och när du har stånd. Får du inte det kan det medföra problem om du ska ha samlag. Du behöver också kunna tvätta sig ordentligt nedanför ollonkanten.

Jag tycker att det låter som att du behöver få hjälp med din trånga förhud. Du kan vända dig till en ungdomsmottagning, elevhälsan eller en vårdcentral.

Jag tycker att det är modigt av dig att skriva hit och fråga när du är orolig. Jag hoppas också att du, även om det känns svårt, kan ta kontakt med någon av de mottagningar jag föreslagit.

Läs gärna mer om trång förhud på UMO.se. 

Johan Nilsson, Sjuksköterska