Senast reviderad 2015-10-27

Kan jag tatuera mig utan fara även om jag har eksem?

Fråga

Jag skulle vilja tatuera mig på handleden. Men jag har läst att om man har allergier och hudproblem kan det vara riskfyllt att tatuera sig. Jag är allergisk mot pollen och vissa pälsdjur. Min hud blir väldigt lätt torr, speciellt på vintern, och jag får ganska lätt utslag. Min fråga är nu: Kan jag tatuera mig utan fara eller finns det risk att jag reagerar på tatueringar?

Svar

Ja, du kan tatuera dig även om du har eksem. Jag ska förklara närmare varför.

Det låter som om du har det som kallas atopi. Det innebär en ärftlig benägenhet för eksem, astma och hösnuva. Eksemet brukar växa bort men huden har som regel fortfarande lätt att bli torr.

Det finns alltid en viss risk att utveckla allergi mot något färgämne vid tatueringen. Då uppstår ett kontakteksem i tatueringen. Men risken för det är inte större för att du har atopiskt eksem.

Om du ska tatuera dig är det ur allergisynpunkt säkrast att bara hålla dig till svart och blått, och helt undvika andra färger. Den blå och den svarta färgen består bara av sot respektive aska, och är därmed inte allergiframkallande. Väljer du däremot olika färger som rött och gult, finns en risk för uppkomst av allergi.

Det är inte heller känt att en tatuering har någon betydelse för allergiska slemhinnebesvär som hösnuva eller astma.  

Läs gärna mer i Socialstyrelsens information om piercing och tatuering. 

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin