Senast reviderad 2016-02-25

Intensiv klåda som gör att jag river sönder mig. Vad kan jag göra?

Fråga

Har drabbats av klåda på bägge armarna. Det kliar något så fruktansvärt att det uppkommer sår. Dessa sår kan sedan vara kvar under mycket lång tid. (6 månader) Detta trots nogrann rengöring och vård.

Det blir förhårdnader efter läkning som fortsätter att klia. Jättefula ärrbildningar bildas som gör att jag numera inte använder ärmlösa kläder. Har prövat alla möjliga salvor för att stilla klådan när den uppkommer, men inte lyckats hitta någon som ger effekt. Försöker att lägga på kalla blöta handdukar för att inte klia, men det hjälper inte mycket.

Finns det något jag kan göra?

Svar

Klåda är verkligen ett plågsamt tillstånd. Det är ofta svårare att behandla än till exempel smärta. Jag tror ändå att du kan få hjälp även om du måste utrusta dig med tålamod.

Det du beskriver låter som det vi kallar prurigo nodularis, en lokaliserad form av neurodermit, som är en sorts hudsjukdom. Det finns inget bra namn utan det här är ett beskrivande namn där prurigo betyder klåda och nodularis knuta eller knöl.

Prurigo nodularis börjar för det mesta som en eller två små kliande knottror som ser ut som insektsbett. De brukar sitta på områden som lätt nås, armar, axlar och ben. Ibland är det bara några få, ibland dussintal. De ter sig som fasta, sönderrivna knutor och ofta finns vita små ärr efter gamla knutor i närheten. Klådan är intensiv, sitter en bit ner i huden och brukar komma i omgånger. Den är extremt svår att bortse ifrån.

Klådan kan vara borta hela dagen, men plötsligt kan något litet utlösa det. Till exempel en skavande effekt från kläder. För många leder det till att man kliar ända till det börjar göra ont. En del personer upplever inte medvetet att det inte kliar, men en utomstående ser ofta att de gnuggar huden konstant.

Prurigo nodularis är en effekt av kliande. Kliandet gör att hudnerverna förtjockas och när de stimuleras sänder de ovanligt starka signaler om att det kliar. Kliandet leder till ännu mera klåda varför det viktigaste, men också svåraste, är att bryta klådan genom att inte klia.

Det finns flera faktorer som utlöser prurigo nodularis. Till exempel andra hudåkommor med klåda, oro och nervositet, förändrad lever– och njurfunktion. För de allra flesta hittas ingen orsak.

Den första behandlingen som brukar prövas är stark kortisonkräm. Om det hjälper går det ofta att trappa ner till en svagare kräm. Många gånger får man också Ofta får man också en så kallad antihistamintablett, allergitablett. En del kan få injektioner med kortisonlösning och även antidepressiv medicin hjälpa. Det går också att pröva kortison i tablettform eller en form av medicinsk ljusbehandling som kallas PUVA.

Du bör söka en specialist i hudsjukdomar, antingen själv eller be en läkare på vårdcentralen att få en remiss.

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin