Klamydiatest

Skriv ut (ca 2 sidor)
Halland

Klamydia- och gonorrétest via nätet

Har du haft sex utan kondom? Testa dig då för klamydia och gonorré! Klamydia är smittsamt. Om du inte behandlas riskerar du att få inflammationer och att inte kunna få barn. Du beställer enkelt hem ett klamydia- och gonorrétest genom att logga in i 1177 Vårdguidens e-tjänster. Det är smidigt, säkert och gratis! 

I Halland kan du beställa klamydia- och gonorrétest via nätet om du är folkbokförd i Halland (flera andra landsting och regioner erbjuder också klamydiatest här via 1177 Vårdguiden).

Testet är enkelt att göra. Det består av urinprov för män och prov från slidan för kvinnor. Du gör det enkelt hemma med instruktioner som följer med provtagningspaketet. Du får svar inom en vecka. Testet beställer du här via 1177 Vårdguidens e-tjänster:

Logga in och beställ klamydia- och gonorrétest

Mer om hur klamydia- och gonorrétest via nätet går till

Medicinskt ansvarig för klamydia- och gonorrétest via webben är Maria Legradi, överläkare på STD-mottagningen, Hallands sjukhus Halmstad.

Klamydiatest på mottagning

Vill du prata med någon och göra testet på en mottagning är du välkommen att göra det. Du kan testa dig på:

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Infektionen orsakas av en bakterie och sprids framför allt genom slidsamlag eller analsamlag.

Skriv ut

För att kunna få behandling och förhindra smittspridning så tidigt som möjligt är det viktigt att du testar dig om du misstänker att du har blivit smittad, även om du inte får symtom. Testet är säkert en vecka efter misstänkt smittotillfälle.

Undersökningar och utredningar

Undersökningar och utredningar

Du kan testa dig på en mottagning eller via ett test som du beställer på internet eller köper på ett apotek. Provtagning på mottagning bör alltid väljas i första hand. Då får du prata med sjukvårdspersonal och proverna tas på rätt sätt. Provtagning på mottagning är alltid gratis.

Klamydiatester kan fungera sämre om provet tas under de dagar du har riklig mens.

Om testet visar att du har klamydia behöver du få behandling på en vårdcentral eller en ungdomsmottagning. Om provet visar att du har klamydia måste uppge vilka du har haft sex med i samband med smittspårning.

Klamydiatest på mottagning

Du kan boka tid på en mottagning för att ta ett klamydiatest. En del mottagningar har drop in-tider som du inte behöver boka.

När du kommer till mottagningen får du prata med en barnmorska, läkare eller sjuksköterska. Du får berätta om, och när och hur du har haft sex.

När du gör ett klamydiatest får du lämna ett eller fler av följande prov:

  • urinprov
  • prov från slidan, det tas med hjälp av en bomullspinne.

Du kan också behöva ta prov från ändtarmen, det tas med hjälp av en bomullspinne.

Här kan du se vilken mottagning som ligger nära dig, när mottagningen är öppen och hur du kontaktar den

Klamydiatest som du tar själv

Du kan göra ett klamydiatest själv. Du beställer eller köper ett test med redskap och instruktioner för hur du ska göra. När du tagit proverna skickar du dem till ett laboratorium som gör en analys. 

De tester som du kan göra själv hemma visar bara om du har klamydia i slidan eller urinröret. Om du tar antibiotika kan det göra att testresultatet inte är helt säkert. 

Beställ ett gratis test via internet

I de flesta landsting kan du logga in och beställa ett klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i ett landsting eller en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.

Köp ett test på apoteket

Det finns klamydiatest att köpa på apotek men de är inte gratis.

Provsvaret

Provsvaret brukar komma inom en vecka. Visar provet att du har klamydia är det ett säkert resultat. Du kan behöva ta om provet även om det är negativt. Det behöver du göra om du tog provet innan det gått en vecka sedan du senast hade sex.

Har du tagit ett klamydiatest som du beställt via internet eller köpt på apotek måste du kontakta en mottagning för behandling och smittspårningssamtal om testet visar att du har klamydia.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2017-06-15
Redaktör:

Ida Friedmann, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Elisabet Nylander, professor i dermatologi och venereologi, Umeå universitet, läkare, HudSTDkliniken, Norrlands Universitetssjukhus.


Halland
Tillägg uppdaterade:
2019-03-05
Skribent och redaktör:
Charlotte Tavelin, 1177.se och Mina vårdkontakter Halland
Granskare:
Maria Legradi, överläkare STD-mottagningen