Klamydiatest

Halland

Klamydiatest via nätet

Har du haft sex utan kondom? Testa dig då för klamydia! Klamydia är smittsamt. Om du inte behandlas riskerar du att få inflammationer och att inte kunna få barn. Du beställer enkelt hem ett klamydiatest genom att logga in  i 1177 Vårdguidens e-tjänster. Det är smidigt, säkert och gratis! 

I Halland kan du beställa klamydiatest via nätet (omfattar även test av gonorré) om du är:

  • 15 år och äldre
  • folkbokförd i Halland (flera andra landsting och regioner erbjuder också klamydiatest här via 1177 Vårdguiden).

Testet är enkelt att göra. Det består av urinprov för män och prov från slidan för kvinnor. Du gör det enkelt hemma med instruktioner som följer med provtagningspaketet. Du får svar inom en vecka. Klamydiatestet beställer du här via 1177 Vårdguidens e-tjänster:

Logga in och beställ klamydiatest

Mer om hur klamydiatest via nätet går till

Medicinskt ansvarig för klamydiatest via webben är Maria Legradi, överläkare på STD-mottagningen, Hallands sjukhus Halmstad.

Klamydiatest på mottagning

Vill du prata med någon och göra testet på en mottagning är du välkommen att göra det. Du kan testa dig på: 

Om man har haft oskyddat sex och tror att man har fått klamydia är det bra att testa sig för att så snabbt som möjligt få behandling. För att testet säkert ska visa om man är smittad ska man vänta minst en vecka efter det misstänkta smittotillfället.

Man kan göra ett klamydiatest på en så kallad venereologmottagning. De har olika namn på olika ställen i landet, till exempel Sesam, mottagningen för sex- och samlevnad, STD eller STI. Man kan också vända sig till en vårdcentral, ungdomsmottagning, eller på vissa orter till RFSU.

I de flesta landsting kan man också beställa ett klamydiatest på internet. Man gör testet hemma och skickar in det för analys till ett laboratorium. För att kunna beställa ett test måste man vara folkbokförd i ett landsting eller en region som erbjuder klamydiatest via internet. Man kan beställa testet till en annan adress än sin folkbokföringsadress.

Det kostar inget att testa sig och få behandling för klamydia, oavsett om man gör testet på en mottagning eller via Internet. Om testet visar att du har klamydia behöver du få behandling på en vårdcentral, ungdomsmottagning eller venerologmottagning. Du kommer också att behöva göra en smittspårning. Du kan läsa mer om hur behandling och smittspårning går till i texten om klamydia.

 

Senast uppdaterad:
2014-03-14
Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Kristina Lewis, Läkare, specialist i hud- och könssjukdomar


Halland
Tillägg uppdaterade:
2015-06-26
Skribent och redaktör:
Charlotte Tavelin, 1177.se och Mina vårdkontakter Halland
Granskare:
Maria Legradi, överläkare STD-mottagningen