Graviditetstest

Skriv ut (ca 2 sidor)

Vid en graviditet bildas hormonet hCG i kroppen. Genom att mäta hur mycket av hormonet det finns i urinen kan ett test ge snabbt svar om graviditet. Ungefär vid den tid då mensen skulle ha kommit finns det så mycket hormon i kisset att testet kan ge ett säkert svar.

Skriv ut

Du kan få hjälp av sjukvården att göra ett graviditetstest, eller så kan du köpa och göra det själv. 

Var kan jag göra testet?

Var kan jag göra testet?

Du kan köpa graviditetstest till exempel på apotek, i många mataffärer eller på internet. Det går också att göra graviditetstest på en barnmorskemottagning, ungdomsmottagning eller vårdcentral. Där kostar det oftast ingenting. Det går till på samma sätt, ett test mäter halten av hCG i kisset. På vissa mottagningar behöver du boka tid för besöket, andra har drop-in-tider då det går att lämna urinprov för graviditetstest. Du får gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige. 

Fäll ihop

När går det att testa?

När går det att testa?

Det finns olika sorters tester som är olika känsliga och kan ge svar olika tidigt. Så gott som alla tester visar ett säkert svar samma dag som mensen skulle ha kommit. Om du inte vet när mensen ska komma kan du lita på ett graviditetstest tre veckor efter ett oskyddat slidsamlag, eller ett försök till befruktning.

Det finns även särskilda test som går att göra redan innan mensen har uteblivit. På förpackningen kan du läsa mer om vad som gäller för just det test du använder.

Om du gör testet för tidigt har hormonnivåerna inte stigit tillräckligt för att testet ska ge ett säkert svar. Då kan du göra ett nytt test efter en vecka om mensen inte har kommit som väntat.  

Om du går till en mottagning för att göra graviditetstest är det samma tider som gäller, att det går att testa vid tiden för mens. 

Fäll ihop

Så funkar testet

Så funkar testet

När ett ägg har blivit befruktat och moderkakan bildats börjar den utsöndra hormonet hCG. Ungefär vid tiden för nästa mens finns det så mycket hCG i kroppen att det kan mätas i urinen. Alla graviditetstester ger svar om graviditet genom att mäta hCG.

Fäll ihop

Så går testet till

Så går testet till

Ett graviditetstest kan se ut ungefär som en plastpinne, penna eller pappsticka. Alla har en del som ska suga upp kiss för att kunna mäta hCG-halten. Efter att testet fått kiss på sig ska det ligga platt och inom en viss tid går det att läsa av resultatet. Testerna på mottagningarna fungerar på samma sätt som de du köper själv. 

Det finns många olika graviditetstester och det kan skilja lite hur de fungerar. Det går att kissa i en mugg och doppa en sticka i kisset, eller hålla i stickan och kissa på den direkt. I bruksanvisningen står det vad som gäller.En del tester visar på en graviditet genom att det bildas ett streck bredvid ett kontrollstreck. Det finns också digitala tester som visar resultatet med en symbol eller text. 

Om du gör testet på en vårdmottagning kan du få hjälp att tolka resultatet.

Fäll ihop

Hur tillförlitligt

Hur tillförlitligt

Om du har följt instruktionerna i bruksanvisningen så anses ett graviditetstest vara mycket säkert. Visar testet tydligt på en graviditet kan du lita på att det är rätt. 

Testerna på vårdmottagningarna är lika tillförlitliga som de du kan köpa själv. 

Om graviditeten avbryts genom missfall eller abort så kan hCG-nivån vara förhöjd i en månad efteråt.

Fäll ihop

Vad händer efter testet?

Vad händer efter testet?

Efter ett graviditetstest är det vanligt med många olika känslor. Du kanske känner glädje, lättnad, förvirring, sorg eller inget speciellt. Ibland växlar känslorna. Inget är rätt eller fel att känna efter ett graviditetstest.

Om du har frågor eller funderingar efter ett graviditetstest kan du ta kontakt med en barnmorskemottagning

Fäll ihop

Länkar

Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2015-10-14
Redaktör:

Kristin Bengtsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Anna-Karin Månsson, barnmorska, mödrahälsovården i Lund