Torr hud och klåda

Torr hud är ömtålig och blir lätt irriterad. Det kan klia, och om huden är mycket torr kan du få besvär med eksem. Om du har torr hud är det extra viktigt att ta hand om huden.

På vintern är luften torrare både utomhus och inomhus. Då behöver huden skötas om ännu mer.

Torr hud har för lite fukt

Torr hud kan vara rödflammig och fjälla. Ofta stramar den, särskilt när du har duschat eller solat. Huden kan också vara lite torrare på ställen som armbågar, knän, smalben, händer och fötter.

Den torra huden har inte tillräckligt av de fuktighetsbevarande ämnen som brukar finnas i huden. Även den skyddande fetthinna som finns ytterst på huden kan ha tunnats ut, vilket gör att fukten lättare dunstar bort.

Använd dusch- och badolja eller tvättkräm

När du tvättar dig försvinner alltid en del av hudens naturliga fett. Därför är det bra att använda dusch- och badolja eller tvättkräm för att behålla hudens smidighet. Det kan låta lite märkligt att olja rengör, men den löser upp smuts utan att huden torkar ut.

Om du har torr hud i ansiktet kan du använda rengöringslotion. Om man behöver tvål, är det bra att använda en sort som är mild och oparfyrmerad, eftersom starka tvålar torkar ut huden. Efter duschen är det bra att klappa huden torr med handduken i stället för att gnugga.

Ett annat sätt att undvika att huden blir för torr är att dra ner på dusch och bad.

Lotion eller kräm kan behövas

Det kan räcka att använda dusch- och badolja eller tvättkräm, men du kan även behöva smörja in dig med en lotion eller kräm en eller ett par gånger om dagen.

Lotioner och krämer innehåller fett och fuktighetsbevarande ämnen i olika mängd. Konsistensen skiljer sig också åt. En lotion är tunnare och mindre fet än en kräm. En del föredrar lotion som snabbt tränger in i huden, men som i gengäld kan behöva smörjas på oftare. Andra känner att en fetare kräm är bättre och effektivare. Du får pröva dig fram. På apotek eller i vanliga affärer finns många olika slags krämer och lotioner att välja mellan.

Om det kliar

Om du har besvär med klåda bör du försöka undvika att klia, gnugga eller riva på den irriterade huden eftersom det förvärrar besvären. För att motverka klådan kan du smörja med mjukgörande kräm flera gånger om dagen.

Värme kan förvärra klådan. Därför är det bra om du klär dig svalt och har löst sittande kläder som andas närmast kroppen. Du kan också sänka temperaturen i sovrummet eller använda ett tunt täcke.

Söka vård

Om det fortfarande kliar efter att du har försökt lindra klådan under en vecka, eller om du får röda kliande fläckar, bör du kontakta vårdcentralen. Klådan kan bero på något annat än torr hud.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2015-01-22
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg