Kronisk prostatit

Skriv ut (ca 3 sidor)

Prostatit betyder inflammation i prostatakörteln. Det finns kronisk och akut prostatit. Kronisk prostatit är vanligast. Om du har kronisk prostatit kommer symtomen och går, men går oftast över av sig själva så småningom.

Skriv ut

Kronisk prostatit kallas också för kronisk bäckenbottensmärta, eftersom det ibland är musklerna i bäckenbotten som är påverkade och gör ont och inte prostatan.

Symtom

Symtom

 • Prostatakörteln ligger runt omkring urinröret just där det lämnar urinblåsan och går ut i penis.

  Mer information

Vanliga symtom kan vara att

 • det gör ont i ryggslutet, nedre delen av magen och underlivet och att smärtan strålar ner mot ljumskarna, ut i pungen och penisen.
 • det gör ont att sitta
 • du behöver kissa oftare
 • du har svårt att kissa eller att det svider eller gör ont
 • du har ont i samband med utlösning

Kronisk prostatit brukar komma långsamt och utvecklas under några dagar eller veckor.

Här kan du läsa mer om akut prostatit.

Fäll ihop

När ska jag söka vård?

När ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du misstänker att du har fått prostatit.

Om du behöver sjukvårdsrådgivning på telefon kan du ringa 1177.

Fäll ihop

Vad kan jag göra själv?

Vad kan jag göra själv?

Om du har prostatit finns en del som du kan göra själv för att lindra besvären:

 • Håll dig varm. Kyla kan förvärra besvären. Därför är det bra att ta varma bad och klä sig varmt. Undvik att sitta på kalla underlag eller gå med våta kläder efter bad.
 • Ha regelbundna utlösningar. Sekret som stoppar upp i prostatakörteln kan vara en orsak till prostatit.
 • Håll igång tarmen så att du inte får förstoppning som trycker mot prostatan.
Fäll ihop

Prostatit går oftast över utan behandling

Prostatit går oftast över utan behandling

Kronisk prostatit går oftast över av sig själv utan behandling, men smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel kan lindra symtomen.

 

Du får behandling med antibiotika om prostatiten beror på bakterier får. Det finns däremot inga vetenskapliga bevis för att antibiotika har effekt när besvären inte beror på bakterier. Det är ingen idé att pröva fler antibiotikakurer om du har smärta i bäckenbotten och antibiotikan inte har någon effekt.

Alternativa behandlingar

Det finns även andra behandlingar mot kronisk prostatit. Gemensamt för dem är att det inte är klarlagt om de ger effekt. Det är bland annat:

 • Muskelträning, så kallad biofeedback som du får av en särskild sjuksköterska. Du övar avslappning med en elektrisk utrustning som registrerar muskelaktiviteten.
 • Även andra typer av avslappning kan hjälpa.
 • Alfuzocin kan ibland hjälpa om du har svårt att kissa. Om det inte blir bättre efter 4-6 veckor är det ingen idé att fortsätta ta det.

 

Om prostatiten beror på bakterier får du behandling med antibiotika. Det finns däremot inga vetenskapliga bevis för att antibiotika har effekt när besvären inte beror på bakterier. Det är ingen idé att pröva fler antibiotikakurer om du har smärta i bäckenbotten och antibiotikan inte har någon effekt. 

Fäll ihop

Vad händer i kroppen?

Vad händer i kroppen?

Prostatan är en körtel som ligger runt urinröret just där det lämnar urinblåsan och går ut i penisen. Prostatan bildar transportvätska för spermierna. Strax under prostatan finns en muskelplatta som kallas bäckenbotten som håller upp organen i nedre delen av bäckenet.

Prostatit innebär att prostatan blir inflammerad. Då blir den öm och svullen. Ibland kan även musklerna i bäckenbotten påverkas. Prostatit kallas också för kronisk bäckenbottensmärta.

Kronisk prostatit innebär att man har symtom under en längre tid, ibland under flera år. Symtomen kommer och går, ibland är besvären större och ibland mindre. Sjukdomen är inte farlig och så småningom brukar den gå över.

Fäll ihop

Var beror det på?

Var beror det på?

Det är inte helt klarlagt varför vissa får kronisk prostatit. Det beror sällan på bakterier eller virus. Ibland är prostatan inflammerad, men det är vanligt att endast ha ont i musklerna i bäckenbotten. Det är mycket möjligt att det som idag kallas för kronisk prostatit kan ha helt olika, skilda förklaringar hos olika personer.

Fäll ihop

Det går att få hjälp med besvären

Det går att få hjälp med besvären

Kronisk prostatit är ofarligt, men kan upplevas som mycket besvärligt. Det kan påverka hur man mår rent allmänt och även sexlivet. Det finns hjälp att få, till exempel kan olika typer av psykoterapi vara bra.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2017-12-04
Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Jan-Erik Damber, läkare, professor, specialiserad på njurar och urinvägar, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge