Örat har tre delar: ytterörat, mellanörat och innerörat. Ytterörat består av örats synliga delar på utsidan och hörselgången. Längst in i hörselgången sitter trumhinnan, ett par centimeter från hörselgångens öppning. Innanför trumhinnan ligger mellanörat, ett litet hålrum som normalt är fyllt med gas.
Från svalget bakom näsan går det en tunn gång till mellanörat, den så kallade örontrumpeten. Genom den gången passerar det normalt luft när vi sväljer eller gäspar. I mellanörat finns också de små hörselbenen, som kallas hammaren, städet och stigbygeln. De förbinder trumhinnan med innerörat.
Ljud som leds in i hörselgången får trumhinnan att röra sig. Via hörselbenen leds vibrationerna över till innerörat. I innerörat förvandlas vibrationerna till nervimpulser som via hörselnerven leds vidare till hjärnan. I innerörat finns också balansorganet.
Öroninflammation beror ofta på förkylning
En öroninflammation börjar ofta med en förkylning. Förkylningsviruset gör det svårare för slemhinnorna i näsan och öronen att försvara sig mot bakterier.
Bakterierna kan då orsaka en infektion i mellanörat och man får en öroninflammation. Trumhinnan blir röd och tjock och det bildas var bakom trumhinnan. Trumhinnan kan bukta utåt och röra sig sämre. Att det gör ont beror på att svullnaden och trycket i mellanörat ökar. Ibland blir trycket så högt att trumhinnan spricker.
Öroninflammation är den näst vanligaste infektionssjukdomen hos barn, efter förkylning. Särskilt under vinterhalvåret blir många barn sjuka. Även vuxna kan få öroninflammation, men det är inte lika vanligt. Då är infektionen ofta kraftigare.
Öroninflammation brukar börja plötsligt och gå över på några dagar. Det kallas därför akut öroninflammation eller akut otit.
Barn kan vara extra känsliga
I stort sett alla barn får öroninflammation någon gång, men vissa barn får öroninflammation ofta. Det är vanligare om barnet lätt får infektioner. En ökad risk för att få öroninflammation kan vara ärftligt.
Det är vanligast att barn får öroninflammation mellan ett och två års ålder. Vid tvåårsåldern har tre av fyra barn haft minst en öroninflammation. Ungefär tio procent av barnen får många öroninflammationer.