Nästäppa och snuva

Den vanligaste orsaken till nästäppa och snuva är en vanlig förkylning. Besvären kan även bero på allergi, extra känsliga slemhinnor i näsan, graviditet eller att du har använt nässprej för länge.

Oftast en förkylning

När du är förkyld svullnar slemhinnorna i näsan och det blir svårare att andas genom näsan. Snuvan är till en början tunn och nästan genomskinlig. Inom några dagar blir den ofta tjockare och mer grå, gul eller ibland grön till färgen. En tjock gul eller grön snuva är ofta en naturlig följd av förkylningsvirus. Det behöver inte betyda att du har fått en bakterieinfektion.

Snuva kan bero på allergi

Om näsan ständigt rinner och snuvan alltid är tunn och genomskinlig kan det bero på allergi. Ofta har du också andra tecken på allergi som rinnande, kliande ögon eller nysningar. Även nästäppa som aldrig ger med sig kan ibland bero på allergi.

Känsliga slemhinnor kan ge besvär

Om du har tunn rinnande snuva eller nästäppa kan det bero på så kallad vasomotorisk rinit. Ibland nyser du bara eller så kliar det i näsan. Besvären kan komma när du till exempel äter, röker eller upplever temperaturväxlingar. Vid vasomotorisk rinit har slemhinnorna i näsan blivit extra känsliga. Orsaken är okänd.

Nästäppa kan även bero på nässprej eller graviditet

Om näsan är täppt under lång tid kan det bero på att du har använt avsvällande nässprej för länge. Kvinnor som är gravida kan också få långvarig nästäppa, eftersom hormoner gör så att nässlemhinnan svullnar.

Sov med höjd huvudända

Om snuvan och nästäppan gör det svårt att sova kan du pröva att ligga med huvudet högt i sängen. Bädda med några extra kuddar under huvudet. Om kuddarna läggs under madrassen kan det kännas skönare för ryggen.

Rensa näsan kan hjälpa

Om du har tjock snuva kan det hjälpa att rensa näsan med koksaltlösning, till exempel innan du går och lägger dig. Det finns färdiggjorda koksaltdroppar och koksaltsprej att köpa på apotek.

Du kan även göra en koksaltlösning själv genom att blanda en milliliter – ett kryddmått – salt i en deciliter vatten. Lösningen kan kokas upp och svalna av, men det är inte nödvändigt med ett uppkok. För att få in koksaltlösningen i näsan kan du använda en speciell nässköljare eller en liten plastspruta som finns på apotek.

Nässköljning kan även lindra om du har långvariga besvär med nästäppa.

Om slemhinnorna är torra

Om du har torra slemhinnor i näsan kan du smörja in dem med lite matolja eller pröva mjukgörande nässprej med sesamolja, som finns på apotek.

Avsvällande nässprej minskar svullnad

Om du har nästäppa som orsakats av förkylning finns det avsvällande nässprej som gör att svullnaden i slemhinnorna minskar. Men du ska inte använda avsvällande nässprej i mer än tio dagar eftersom långvarig användning istället kan ge en nästäppa som är svår att bli av med.

Om du har använt avsvällande nässprej för länge är det bäst att sluta med sprejen direkt. Då kan du känna dig ännu mer täppt i näsan under ett par dagar innan det släpper. Om du har mycket besvär kan du pröva receptfri nässprej med kortison.

Söka vård

Om du har använt nässprej under lång tid och upplever att det inte går att vara utan bör du kontakta vårdcentralen. Det bör du också göra om bara den ena näsborren är täppt under en längre tid.

Om du fortfarande har nästäppa eller har rinnande näsa efter tre veckor bör du kontakta vårdcentralen för att få hjälp att bedöma om det kan vara allergiska besvär.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.


Vill du få hjälp att bedöma om du ska söka sjukvård? Svara på tre frågor utifrån symtom så guidar vi dig vidare. Vanliga symtom - när ska jag söka vård?
Senast uppdaterad:
2015-02-04
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Göteborg