En lungsäcksinflammation som är orsakad av virus läker oftast av sig själv, men eftersom lungsäcksinflammation kan vara ett symtom på någon annan sjukdom är det viktigt att du blir undersökt av en läkare.
Läkaren lyssnar på andning och lungor
Genom att kontrollera hur snabb och djup din andning är kan läkaren bedöma hur svårt du har att andas. Läkaren kan också mäta om du har syrebrist i blodet. Det görs med en enkel mätare som oftast sätts på ditt finger eller en örsnibb.
Läkaren lyssnar på dina lungor när du andas. I början av en lungsäcksinflammation kan läkaren höra ett gnidande ljud.
Hen kan också knacka med fingrarna över lungorna. Om det finns mycket vätska i en lungsäck hörs en stummare och dovare ton vid det området.
Om du har ont när du andas djupt brukar läkaren också känna på bröstkorgen för att konstatera om revben och muskler är ömma. Ibland kan läkaren även klämma ihop bröstkorgen från sidorna för att se om du är öm eller har ont där.
Du blir undersökt i svalget, näsan och öronen efter tecken på infektion. Sådana tecken kan vara svullna eller ömma lymfkörtlar på halsens utsida och i armhålorna.
Oftast behövs få undersökningar
Om resultatet av kroppsundersökningen tyder på att du har en vanlig virusinfektion kan det räcka med ett blodprov för att få en diagnos. Med blodprovet mäter läkaren CRP-värdet i blodet. Det är ett test för att mäta graden av inflammation. CRP-värdet är vanligen förhöjt om du har en infektion som är orsakad av bakterier.
Tyder symtomen på något annat än en virusinfektion får du oftast lämna fler prov. Läkaren kan också behöva göra fler undersökningar beroende på vad du har för symtom.
Vätska i lungsäcken
I lungsäcken finns alltid en mycket liten mängd vätska för att de två lungsäcksbladen ska kunna glida mot varandra. I samband med lungsäcksinflammationen kan det bildas mer vätska i lungsäcken. Har du mycket vätska i lungsäcken tyder det på någon annan orsak än en virusinfektion.
För att undersöka om du har mycket vätska i lungsäcken kan läkaren göra en röntgenundersökning. Det görs också för att se om du har en mer allvarlig sjukdom, som exempelvis en lunginflammation. Om läkaren är osäker eller misstänker en allvarlig sjukdom undersöks du alltid med röntgen.
En EKG-undersökning görs ibland på personer som är äldre än omkring 50 år för att utesluta en hjärtsjukdom.
Ibland kan vätska tappas ur
Om röntgen visar att du har mycket vätska i lungsäcken kan läkaren ibland tappa ur vätskan. Det kallas för pleuratappning och är ovanligt vid virusinfektioner. Den urtappade vätskan kan undersökas för att läkaren ska få veta mer om orsaken till inflammationen.
Tappningen görs på sjukhus genom att läkaren för in en speciell nål i lungsäcken. Oftast görs tappningen från ryggen eller i sidan. Du får lokalbedövning innan. Du får oftast stanna kvar något dygn på sjukhuset efter tappningen.
Andra undersökningar
Du kan också få göra andra former av röntgenundersökningar om du har mycket vätska i lungorna eller har mycket ont. Du kan till exempel undersökas med datortomografi.
Läkaren kan göra en så kallad thoracoscopi om det är svårt att hitta en orsak till besvären. Då används titthålsteknik för att undersöka och ta prov från insidan av bröstkorgen.