Det är oftast infektioner i luftvägarna som ger hosta.
Virusinfektioner
Hosta är ett vanligt symtom vid olika virusinfektioner. Sjukdomar som förkylning och luftrörskatarr orsakas oftast av olika typer av virus. Influensa orsakas alltid av virus. Virusinfektioner är mycket vanliga under framför allt hösten och vinterhalvåret.
En förkylning ger ofta besvär som hosta, ont i halsen och snuva. Du känner dig ofta hängig och har ibland feber. Du känner dig vanligtvis bättre efter fyra till fem dagar. Hostan kan finnas kvar i två veckor till efter att de andra besvären försvunnit, men sällan längre än fyra veckor.
En luftrörskatarr börjar ofta som en förkylning. Inom några dagar får du också hosta som kan vara slemmig eller torr och retande. Ibland gör det ont bakom bröstbenet, framför allt när du hostar. Bildas det mycket slem, eller om luftrören reagerar med kramp, kan du få svårare att andas och ibland hörs ett pipande ljud från luftrören. Infektionen läker av sig själv, men du kan fortsätta hosta i upp till tre till fyra veckor efter att de övriga symtomen har försvunnit.
En influensa kan ge svårare symtom med hög feber, hosta, huvudvärk och ont i kroppen under flera dagar. En influensa går oftast över på två veckor, och du kan vara trött i flera veckor efteråt. För personer med vissa andra sjukdomar kan influensan bli allvarlig. Personer som ingår i en riskgrupp bör vaccinera sig mot influensa varje år.
Lunginflammation
En lunginflammation orsakas oftast av bakterier. Oftast börjar den som en vanlig förkylning, men besvären förvärras i stället för att bli bättre efter fyra till fem dagar. Slemhosta är vanligt och det gör ofta ont när du andas. Du har nästan alltid feber vid en lunginflammation.
Kikhosta
Kikhosta förekommer i Sverige även om sjukdomen inte är så vanlig, och vissa år ökar antalet smittade. Vuxna och ungdomar kan få kikhosta trots att de är vaccinerade eller tidigare har haft kikhosta. Symtomen är vanligtvis en långdragen rethosta eller slemhosta.
För barn under ett år kan kikhosta bli allvarligt. Umgås du nära barn som är yngre än ett år är det extra viktigt att du söker vård om du misstänker att du har kikhosta. Då kan du få antibiotika för att minska smittsamheten.
KOL
Lungsjukdomen KOL orsakas till allra största delen av tobaksrökning och är ovanlig hos personer som inte rökt eller är yngre än 40 år. Ett av de vanligaste symtomen vid KOL är slemhosta. Det är också vanligt att bli andfådd, känna sig trött och orka mindre. Besvären vid KOL utvecklas långsamt under flera år.
Astma och allergi
Långvarig hosta eller att du börjar hosta när du anstränger dig kan tyda på astma. Det vanligaste symtomet vid astma är att det känns tungt att andas. Besvären kan också utlösas av att du kommer i kontakt med något du är allergisk mot, till exempel pollen eller pälsdjur.
Tuberkulos
Det är ovanligt att smittas av tuberkulos i Sverige, men i flera andra länder är tuberkulos mycket vanligt. Tuberkulos påverkar oftast lungorna och slemhosta är vanligt. Slemmet kan vara blodblandat. Du kan också minska i vikt, ha feber och svettas på natten.
Doftöverkänslighet
Har du känsliga luftrör kan olika typer av starka dofter som parfymer, cigarrettrök eller blommor irritera luftrören så du börjar hosta. Andra besvär vid doftöverkänslighet är snuva och rinnande ögon. Hur stora besvären är varierar från person till person.
Gastroesofagal reflux
Vid gastroesofagal reflux läcker innehåll från magen till matstrupen. Det kan ge halsbränna och sura uppstötningar. Hosta är också ett vanligt besvär. Det finns fler saker du kan göra själv för att minska besvären, som att undvika mat som du vet ger besvär och undvika att äta sent. Det finns också receptfria läkemedel som du kan använda tillfälligt.
Mer ovanliga orsaker till hosta
Det finns fler sjukdomar och tillstånd i lungorna och hjärtat som kan ge hosta. Ofta får du då också andra tydliga symtom. Men inte alltid, och det är därför viktigt att söka vård om du har hostat under flera veckor utan någon tydlig orsak.
Här är några exempel på andra sjukdomar som kan ge hosta: