Ett migränanfall är oftast från fyra timmar till tre dygn långt. I samband med huvudvärken kan du må illa och kräkas och bli överkänslig för ljud och ljus. Värken blir värre när du anstränger dig fysiskt och rör på huvudet. Efter ett migränanfall är det vanligt att du känner dig trött, irriterad och apatisk.
Många som har migrän kan ha förkänningar upp till ett dygn innan huvudvärken börjar. Det kan vara gäspningar, trötthet, humörsvängningar, nackbesvär, sötsug eller magbesvär.
En del får så kallad aura innan huvudvärken börjar. Auran kan vara synfenomen som blixtar, sicksacklinjer eller fläckar, men det kan också vara stickningar och domningar i ansikte och arm eller talstörningar.
Behandling vid ett anfall
Ibland kan du behöva läkemedel för att lindra besvären medan ett migränanfall pågår och för att avbryta anfallet. För att få bäst effekt ska du medicinera tidigt under anfallet. De läkemedelsgrupper som används är allmänt smärtstillande läkemedel, migränspecifika läkemedel och läkemedel mot illamående.
Allmänt smärtstillande läkemedel, som du kan ta om du känner att ett anfall är på väg eller under ett anfall, är:
- antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel, så kallade NSAID eller cox-hämmare
- läkemedel som innehåller det verksamma ämnet paracetamol.
Migränspecifika läkemedel, som du kan ta när anfallet har kommit igång och du är säker på att det är ett migränanfall, är:
- triptaner, som också kallas serotonin-1-receptorstimulerare.
Medel mot illamående är:
- läkemedel som innehåller metoklopramid.
Behandlingstrappa
Det finns en så kallad behandlingstrappa vid migränbehandling. Det är en mall som läkaren kan använda när ni tillsammans provar er fram till vad som bäst bryter eller lindrar anfallen. De olika läkemedelsgrupperna i behandlingstrappan kan i vissa fall kombineras med varandra. En del kombinationer är däremot olämpliga.
Antiinflammatoriska smärtstillande eller paracetamol i första hand
I första hand brukar receptfria smärtstillande läkemedel användas. Det kan vara läkemedel som innehåller paracetamol. Det kan också vara antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel, så kallade NSAID, som innehåller acetylsalicylsyra, diklofenak, ibuprofen eller naproxen.
Acetylsalicylsyra hjälper ofta bra och gärna i kombination med koffein.
Ibuprofen, naproxen och diklofenak fungerar ofta utmärkt. Detta gäller inte minst om du har migrän som kommer i samband med mensen.
Kombination med metoklopramid
Ibland kombineras smärtstillande läkemedel med metoklopramid, som hjälper mot illamående.
Under ett migränanfall stannar magens arbete upp, vilket får till följd att innehållet i de tabletter du tar mot migrän inte alltid tas upp så bra i kroppen. Detta kan motverkas av metoklopramid.
Metoklopramid gör att den smärtstillande effekten av acetylsalicylsyra, NSAID eller paracetamol ökar något.
Triptaner vid otillräcklig effekt
Om smärtstillande läkemedel inte räcker kan du få pröva läkemedel inom gruppen triptaner. Du får bäst effekt om du tar triptaner tidigt under huvudvärksfasen. Dessa läkemedel hjälper även när anfallet har pågått en stund, men däremot inte under aurafasen innan huvudvärken har börjat.
Du kan kombinera triptaner med NSAID, paracetamol eller medel mot illamående.
Många upplever att triptaner ger en betydligt bättre effekt än andra migränmediciner. Men studier har visat att smärtlindringen är ungefär densamma som med kombinationen acetylsalicylsyra och metoklopramid. En skillnad är att effekten av triptaner kan komma snabbare. Var tredje person brukar få tillbaka huvudvärken inom ett dygn när de har tagit en triptan.
Det finns flera olika typer av triptaner. Det är bra att prova flera av dessa för att ta reda på vilken som fungerar bäst för dig, innan triptaner utesluts ur din behandling. Dessutom kan det vara av värde att ta reda vilken läkemedelsform som fungerar bäst för den typ av migrän du har. Olika läkemedelsformer kan till exempel vara tabletter, stolpiller, nässprej eller sprutor.
Vissa triptaner kan du köpa utan recept på apotek men för en del behöver du recept.
Ergotamin i sista hand
Om inget annat hjälper eller om du har långvariga anfall som kommer sällan kan du få pröva receptbelagda läkemedel som innehåller ergotamin, till exempel Avervan Novum. Dessa läkemedel kallas även mjöldrygealkaloider. Dessa används nästan inte längre. I kombination med triptaner kan ergotamin ge allvarliga och svåra sammandragningar av blodkärlen, i enstaka fall till och med stroke eller hjärtinfarkt.
Förebyggande läkemedelsbehandling
Om du trots ändrad kost och livsstil får så täta migränanfall att du inte hinner bli riktigt återställd mellan varje anfall bör du använda receptbelagda läkemedel som förebygger anfallen. Det gäller när anfallen avlöser varandra och du behöver medicinera flera gånger i veckan. Otillräcklig effekt eller besvärande biverkningar av anfallslindrande medicin kan också vara en anledning till att du behöver förebyggande behandling.
De läkemedel som då i första hand brukar användas är läkemedelsgruppen betablockerare, som ofta annars används vid högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar. Andra typer av blodtryckssänkande läkemedel, kalciumflödeshämmare och angiotensinreceptorblockerare, har också visat sig minska migrän.
Särskilt om du också har besvär med spänningshuvudvärk kan det antidepressiva ämnet amitriptylin prövas till natten.
Om du bara får migrän kring menstruationen kan du prova förebyggande behandling med NSAID, till exempel ibuprofen, naproxen eller diklofenak.
När det är svårt att hitta en behandling som fungerar kan ibland en neurologspecialist skriva ut vissa typer av epilepsiläkemedel, till exempel topiramat.
Viktigt att ha kontroll över dina läkemedel
För mycket läkemedel kan förvärra huvudvärken, därför är det viktigt att du har kontroll över vilka läkemedel du använder, hur ofta och hur mycket. Ett sätt är att skriva dagbok över hur ofta migränanfallen kommer och vilka läkemedel du tar då. På så sätt blir det lättare för läkaren att utvärdera behandlingen och ta ställning till vilka läkemedel som passar bäst för dig.