Dosförpackade läkemedel i Halland

Skriv ut (ca 2 sidor)
Skriv ut

Vad är dosförpackade läkemedel?

Vad är dosförpackade läkemedel?

Apodos.Dosförpackade läkemedel innebär att de tabletter som ska tas vid ett och samma tillfälle samlats i en liten påse. Varje dospåse är tydligt märkt med personuppgifter, vad påsen innehåller och när läkemedlen i påsen ska tas. Detta underlättar för de personer som har svårt att veta vilken medicin som ska tas vid olika tillfällen under dagen.
Dospåsarna paketeras vanligtvis för att räcka till två veckors förbrukning. Vissa läkemedel går inte att packa i dospåsar och de levereras i så fall i sin originalförpackning, tillsammans med dospåsarna.

Personer som tar flera läkemedel dagligen och är i behov av hjälp med sin läkemedelshantering har möjligheten att få dosförpackade läkemedel. Det är läkaren på vårdcentralen som avgör om det är aktuellt. Från mitten av januari 2016 är det Apoteket AB som ansvarar för produktionen av dosförpackade läkemedel till Halland.

Fäll ihop

Hur många i Halland har dosförpackade läkemedel?

Hur många i Halland har dosförpackade läkemedel?

I Halland är det ungefär 6.000 personer som får dosförpackade läkemedel. Det är framförallt äldre patienter som bor hemma eller i särskilt boende och vissa patienter inom den psykiatriska öppenvården som får medicinen förpackad på detta sätt.
Här kan du läsa mer om dosförpackade läkemedel

Fäll ihop

Hur fungerar det?

Hur fungerar det?

Dosrullarna kan hämtas ut på lokalt apotek eller hos apoteksombud. Du måste alltid visa legitimation när du hämtar ut dina läkemedel.
Om du bor i särskilt boende eller får hjälp med dina läkemedel av hemtjänsten, kan dina läkemedel levereras direkt till boendet/ enheten, där personalen hjälper dig med dina läkemedel.
Här kan du läsa mer:
Apodos (folder för patient/anhörig, från Apoteket AB)
Liten folder om Apodos (från Apoteket AB)

 

Fäll ihop

Hur länge är ett dosrecept giltigt?

Hur länge är ett dosrecept giltigt?

Läkemedlen på dosreceptet är giltiga i maximalt ett år.
Du får en påminnelse tillsammans med dina dosrullar 3-2 månader innan giltighetstiden går ut samt vid sista fullständiga leverans. Kontakta din läkare för en genomgång av dina läkemedel och för att eventuellt få receptet förnyat.

Fäll ihop

Hur betalar jag mina läkemedel?

Hur betalar jag mina läkemedel?

Du kan betala dina läkemedel via faktura eller kontant på ditt apotek. Du kan välja att betala hela fakturabeloppet på en gång eller dela upp betalningen. Aviseringsavgift tillkommer.
Information om de olika betalningssätten finns på Apotekets hemsida.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-01-18
Redaktör:

Maria Rothoff-Lindh, kommunikatör, Region Halland

Manusunderlag:

Apotekare Lisa Valfridsson och apotekare Ann-Kristin Ottersgård Brorsson, Region Halland