Postinor

Skriv ut (ca 3 sidor)
Skriv ut

Läkemedelsinformation

Läkemedelsinformation

Postinor är ett så kallat akut-p-piller. Du kan använda det för att förhindra att du blir gravid efter ett oskyddat samlag eller om någon preventivmetod har misslyckats. Det kan till exempel vara att kondomen har spruckit eller om du har glömt att ta dina vanliga p-piller.

Läkemedlet innehåller hormonet levonorgestrel. Det är ett så kallat gestagen, det vill säga ett konstgjort hormon som verkar på ungefär samma sätt som ett av kroppens egna könshormoner, gulkroppshormon.

Så här fungerar läkemedlet

Akut-p-piller fördröjer ägglossningen och förhindrar på så sätt graviditet om man har haft samlag under den fas i menscykeln då sannolikheten för befruktning är som störst.

Hur tar jag läkemedlet?

Postinor finns i en förpackning med en tablett och kan köpas receptfritt.

Du ska ta en tablett så snart som möjligt men helst inom 12 timmar efter samlaget. Postinor förhindrar inte graviditet vid alla tillfällen, men ju tidigare du tar tabletten desto bättre blir effekten. Du ska inte ta tabletten senare än 72 timmar eller tre dygn efter samlaget.

Du kan ta Postinor  när som helst under menscykeln. Du kan börja med ett säkert graviditetsskydd som kombinerade p-piller direkt efter att du har tagit Postinor. Men då bör du använda något annat skydd som kondom i sju dagar.

Det finns risk för att hormonet inte har hunnit tas upp i kroppen om du kräks inom tre timmar efter att du har tagit tabletten. Då är det viktigt att omedelbart ta en ny tablett.

Viktigt

Du ska bara använda Postinor i enstaka akuta situationer. Du ska inte använda akut-p-piller som ersättning för andra preventivmedel. Upprepad användning av akut-p-piller under en menscykel kan ge förändrade mensblödningar.

Några få kvinnor kan få en mindre blödning utan smärta eller flera så kallade stänkblödningar efter att ha tagit akut-p-piller. Effekten är densamma oavsett om du får en blödning eller inte, men om nästa mens inte är som vanligt eller är försenad ska du göra ett graviditetstest.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Effekten av Postinor kan försämras om du samtidigt använder något av följande läkemedel:

  • Vissa läkemedel mot tuberkulos, till exempel rifampicin eller rifabutin som finns i bland annat Rimactan och Ansatipin.
  • Vissa läkemedel mot epilepsi såsom fenobarbital, fenytoin, karbamazepin som finns i till exempel Fenemal, Epanutin och Tegretol.
  • Vissa läkemedel mot hiv-infektion, till exempel ritonavir som finns i bland annat Norvir och efevirenz som finns i bland annat Stocrin.
  • Medel som innehåller johannesört.

Biverkningar

En del som har använt Postinor kan bli trötta, yra, må illa eller kräkas. Vissa kan få huvudvärk, diarré, ont i magen, spända bröst eller förändrade mensblödningar.

Graviditet och amning

Använd inte Postinor om du vet att du redan är gravid. Postinor kan inte avbryta en pågående graviditet. I de fall akut-p-piller inte har fungerat och graviditeten har fullföljts, har det inte visat sig finnas någon ökad risk för skador på barnet.

Du kan använda Postinor när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken. För att minska den dos levonorgestrel barnet kan få i sig via modersmjölken, bör du amma precis innan du ska ta tabletten. Du bör sedan undvika att amma barnet de närmaste åtta timmarna efter att du har tagit Postinor.

Andra akut-p-piller

Det finns andra akut-p-piller som innehåller levonorgestrel. Här är några exempel:

  • Frivelle
  • Levodonna
  • Levonorgestrel ACEBE
  • Levonorgestrel Apofri
  • Norlevo.

 Det finns även ett akut-p-piller som heter ellaOne.

Fäll ihop

Mer information

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2017-10-02
Skribent och redaktör:

Åsa Schelin, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Marie Bixo, professor, gynekolog och förlossningsläkare, Södersjukhuset, Stockholm