Nikotintuggummi

Skriv ut (ca 3 sidor)
Skriv ut

Tuggummi som innehåller det verksamma ämnet nikotin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Nicorette
  • Nicotinell
  • Nicovel
  • Nikotin Apofri
  • NiQuitin.

Vad är nikotin?

Vad är nikotin?

För vad används medicinen?

Nikotintuggummi är läkemedel mot rökning. De används som hjälp när man vill sluta röka eller minska på antalet cigaretter som man röker. Medicinen minskar de besvär man kan få när man slutar röka och det blir då lättare att avstå från att röka. Läkemedlen kallas också för nikotinersättningsmedel.

Olika styrkor

Nikotintuggummi finns i olika styrkor och smaker. Läkemedlet kan köpas receptfritt av personer över 18 år.

Så här fungerar medicinen

När man röker är kroppen van vid att få en viss mängd nikotin. Om man slutar röka och kroppen inte längre får något nikotin kan man uppleva obehag av olika slag, så kallade abstinensbesvär. Förutom att man är röksugen kan man till exempel känna sig irriterad, nedstämd, orolig eller rastlös. Man kan också få svårt att sova och att koncentrera sig. Abstinensbesvären kan minskas om man under en övergångstid fortsätter att ge kroppen nikotin med hjälp av läkemedel, men i lägre doser än vad man får i sig när man röker.

När man tuggar tuggummit frigörs nikotinet långsamt i munnen. Nikotinet tas upp genom slemhinnorna i munnen och sprids sedan till blodet. Då lindras abstinensbesvären.

Fäll ihop

Hur använder man medicinen?

Hur använder man medicinen?

Så här gör man

Det är viktigt att man tuggar tuggummit på rätt sätt. För att största möjliga mängd nikotin ska tas upp i blodet ska man tugga långsamt tills man känner en stark smak av nikotin. Därefter låter man tuggummit vila i munnen, mellan kinden och tandköttet, en stund. När smaken har försvunnit tuggar man en stund till. Sedan låter man det vila igen, och så vidare. Efter ungefär 30 minuter har man tuggat ut det mesta av nikotinet i tuggummit. Tuggar man för fort hamnar nikotinet i magen. Då kan man få hicka, halsbränna eller ont i magen.

Man bör inte äta eller dricka när man har tuggummit i munnen. Kaffe, juice och läsk kan minska upptaget av nikotinet i munhålan så att effekten av läkemedlet minskar. Därför bör man undvika dessa drycker 15 minuter innan man tar ett tuggummi.

Om man skulle råka svälja tuggummit frigörs nikotinet långsamt och ofullständigt i magen. Därför är det ingen risk för förgiftning.

Om man inte har lyckats sluta röka med enbart tuggummi eller om man vill minska användningen av tuggummin på grund av magbiverkningar kan man använda en låg styrka tillsammans med nikotinplåster.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Om läkemedlet är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Då ska man följa de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska man följa de anvisningar om dosering som står på förpackningen eller informationsbladet som finns i förpackningen, den så kallade bipacksedeln.

Dosen är olika från person till person och beror på nikotinberoendet. Om man har ett stort nikotinberoende bör man starta med en högre styrka.

I början av behandlingen kan man ta ett tuggummi varje till varannan timme. Ofta är 8-12 tuggummin per dag tillräckligt. Om man även använder plåster är ofta 5-6 tuggummin i lägre styrka tillräckligt.

Efter tre månader är det lämpligt att gradvis minska nikotindosen. När man har minskat dosen till 1-2 tuggummin per dag, bör man avsluta behandlingen. Den totala behandlingstiden bör inte vara längre än ett år, men i vissa fall kan längre behandlingstid vara nödvändig. Det kan vara bra att spara överblivna tuggummin om man plötsligt får rökbegär igen.

Om man använder medicinen för att minska antalet cigaretter och inte har lyckats med det efter 6 veckor bör man söka professionell hjälp.

Fäll ihop

Att tänka på när man använder medicinen

Att tänka på när man använder medicinen

Viktigt

Även små mängder nikotin är farligt för barn. Man ska därför vara noga med att förvara läkemedlet så att barn inte kan få tag i det.

Om man tar andra mediciner samtidigt

Om man tar flera läkemedel samtidigt finns det risk för att de påverkar varandra. Det gör att man till exempel kan behöva ändra doseringen. Därför ska man alltid försäkra sig om att det går bra att ta andra mediciner, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek.

Biverkningar

En del personer som använder nikotintuggummi kan till exempel få hicka eller irritation i munnen och halsen. Andra kan må illa eller få andra besvär från magen. Man kan också bli öm i käken.

De flesta av besvären kommer i början av behandlingen och kan till viss del bero på att man tuggar fel.

En del besvär som till exempel huvudvärk, yrsel och sömnsvårigheter, kan även bero på de abstinensbesvär som kommer när man slutar röka.

Graviditet och amning

Man bör inte använda medicinen när man är gravid, eftersom fostret kan påverkas av nikotinet. Det bästa är om man kan sluta röka utan att använda nikotinläkemedel. Om man är gravid ska man rådgöra med sin barnmorska eller läkare innan man använder nikotinläkemedel.

Man bör undvika medicinen när man ammar. Nikotin passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet. Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda nikotinläkemedel när man ammar.

Fäll ihop

Mer information

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-02-16
Skribent och redaktör:

Åsa Schelin, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Hans Gilljam, läkare, professor, tobaksexpert, Karolinska institutet, Stockholm