Gemfibrozil

Skriv ut (ca 3 sidor)
Skriv ut

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet gemfibrozil finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Gemfibrozil Sandoz
  • Lopid.

Vad är gemfibrozil?

Vad är gemfibrozil?

Gemfibrozil används för att behandla höga blodfetter. För höga halter av skadliga blodfetter medverkar till sjukdomar i hjärta och kärl. Man använder medicinen när det inte har räckt med att förändra sin livsstil, till exempel genom att äta särskild mat och att motionera, för att minska mängden skadliga blodfetter. Man brukar få medicinen främst när andra läkemedel mot höga blodfetter inte har haft tillräcklig effekt.

Medicinen tillhör en grupp läkemedel som kallas fibrater.

I vilka former finns gemfibrozil?

Läkemedel som innehåller gemfibrozil finns som kapslar i styrkan 300 milligram och som tabletter i styrkorna 450 milligram och 600 milligram. Medicinen är receptbelagd.

Så här fungerar medicinen

För höga halter av skadliga blodfetter kan orsaka så kallad åderförfettning eller åderförkalkning. Det innebär att blodfetterna har lagrats i blodkärlens väggar så att blodkärlen har blivit stela och trånga. Då ökar risken för olika sjukdomar i hjärta och kärl, till exempel kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke.

Det finns olika typer av fetter i blodet. De som brukar kontrolleras är LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och triglycerider. LDL brukar kallas det skadliga kolesterolet och är det blodfett som är den viktigaste orsaken till åderförfettning. HDL brukar kallas det nyttiga kolesterolet och är förknippat med en skyddande effekt. Även höga halter av triglycerider bidrar till ökad åderförfettning.

Medicinen minskar mängden triglycerider och ökar halten av det nyttiga kolesterolet HDL i blodet. Samtidigt sänks halten av det skadliga kolesterolet LDL. Minskad mängd triglycerider kan ibland även skydda känsliga personer mot inflammation i bukspottkörteln.

Maximal sänkning av blodfetterna får man efter några månader. Man känner inte själv av förändringen, utan effekten på blodfetterna kan bara kontrolleras genom blodprov.

Fäll ihop

Hur använder man gemfibrozil?

Hur använder man gemfibrozil?

Det är bäst att ta kapslarna ungefär en halvtimme före måltid. Då tas det verksamma ämnet upp bäst i kroppen.

Det är bäst att svälja både kapslar och tabletter hela, eftersom det verksamma ämnet smakar illa. Om man har svårt att svälja en kapsel hel kan innehållet tömmas ut och sväljas med ett glas vatten.

Kapslarna är känsliga för fukt och ska förvaras i originalförpackningen.

Man ska fortsätta följa de kostråd man fått och äta mat som hjälper till att hålla blodfetterna nere, även när man tar medicinen.

Dosering

När ett läkemedel är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Därför är det viktigt att följa de anvisningar om dosering som står på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dos är en tablett på 600 milligram morgon och kväll eller två kapslar på 300 milligram morgon och kväll.

Om man har glömt att ta en dos ska man ta medicinen som vanligt nästa gång det är dags. Man ska inte ta någon extra dos.

Fäll ihop

Att tänka på när man använder gemfibrozil

Att tänka på när man använder gemfibrozil

Man ska inte använda medicinen om levern eller njurarna fungerar sämre än normalt. Man ska inte heller använda medicinen om man har eller har haft sjukdom i gallan.

Man ska inte använda medicinen om man tidigare har fått hudbesvär av solljus då man behandlats med fibrater.

Det är viktigt att fortsätta med läkemedlet och att inte avbryta behandlingen på egen hand, utan att man har kontakt med läkaren. Om man slutar ta läkemedlet kommer kolesterolvärdet att stiga igen.

Om man tar andra mediciner samtidigt

Om man tar flera läkemedel samtidigt finns det risk för att de påverkar varandra. Det gör att man till exempel kan behöva ändra doseringen. Därför ska man alltid försäkra sig om att det går bra att ta andra mediciner, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek.

Man ska inte använda medicinen om man behandlas med det blodsockersänkande medlet repaglinid, som finns i NovoNorm, eller med läkemedel mot cancer som innehåller bexaroten, till exempel Targretin.

Det är särskilt viktigt att läkaren känner till om man behandlas med andra blodfettssänkande medel, framför allt så kallade statiner, till exempel simvastatin.

Biverkningar

En del som använder medicinen kan få magbesvär, till exempel ont i magen, sura uppstötningar, illamående, gaser, diarré eller förstoppning. Andra kan bli trötta, få huvudvärk eller allergiska hudreaktioner, som eksem och hudutslag.

Graviditet och amning

Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man är gravid. Det finns i dag inte tillräckliga kunskaper om, och i så fall hur, läkemedlet påverkar fostret.

Man bör rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken.

Fäll ihop

Mer information

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-03-01
Skribent och redaktör:

Åsa Schelin, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Peter M Nilsson, professor, läkare, specialist i allmänmedicin, Skånes Universitetssjukhus, Malmö