Gemfibrozil

Skriv ut (ca 3 sidor)

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet gemfibrozil används vid höga blodfetter. Det tillhör en grupp läkemedel som kallas fibrater.

Skriv ut

Gemfibrozil finns under flera olika namn, från olika tillverkare. Här är några exempel:

  • Gemfibrozil Sandoz
  • Lopid.

Vad är gemfibrozil?

Vad är gemfibrozil?

Gemfibrozil används för att behandla höga blodfetter. För höga halter av skadliga blodfetter medverkar till sjukdomar i hjärta och kärl. Du får läkemedlet när det inte har räckt med att förändra din livsstil för att minska mängden skadliga blodfetter. Det är vanligt att få gemfobrozil när andra läkemedel mot höga blodfetter inte har haft tillräcklig effekt.

I vilka former finns läkemedlet?

Läkemedel som innehåller gemfibrozil finns som kapslar i styrkan 300 milligram och som tabletter i styrkan 600 milligram. Läkemedlet är receptbelagt.

Fäll ihop

Så här fungerar gemfibrozil

Så här fungerar gemfibrozil

För höga halter av skadliga blodfetter kan orsaka så kallad åderförfettning eller åderförkalkning. Det innebär att blodfetterna har lagrats i blodkärlens väggar så att blodkärlen har blivit stela och trånga. Då ökar risken för olika sjukdomar i hjärta och kärl, till exempel kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke.

Det finns olika typer av fetter i blodet. De som brukar kontrolleras är LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och triglycerider. LDL brukar kallas det skadliga kolesterolet och är det blodfett som är den viktigaste orsaken till åderförfettning. HDL brukar kallas det nyttiga kolesterolet och är förknippat med en skyddande effekt. Även höga halter av triglycerider bidrar till ökad åderförfettning.

Gemfibrozil minskar mängden triglycerider och ökar halten av det nyttiga kolesterolet HDL i blodet. Samtidigt sänks halten av det skadliga kolesterolet LDL något. Minskad mängd av höga triglycerider kan ibland även skydda känsliga personer mot inflammation i bukspottkörteln.

Maximal sänkning av blodfetterna kommer efter några månader. Du känner inte själv av förändringen, utan effekten på blodfetterna kan bara kontrolleras genom blodprov.

Fäll ihop

Hur använder jag gemfibrozil?

Hur använder jag gemfibrozil?

Du bör ta kapslarna ungefär en halvtimme före måltid. Då tas det verksamma ämnet bäst upp i kroppen.

Du bör svälja både kapslar och tabletter hela, eftersom det verksamma ämnet smakar illa. Du kan tömma ut innehållet i kapseln och svälja det med ett glas vatten om du har svårt att svälja en kapsel hel.

Kapslarna är känsliga för fukt och ska förvaras i originalförpackningen.

Fortsätt att följa de kostråd du har fått och ät mat som hjälper till att hålla blodfetterna nere, även när du tar gemfibrozil.

Fäll ihop

Dosering

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dos är en tablett på 600 milligram morgon och kväll eller två kapslar på 300 milligram morgon och kväll.

Glömd dos

Om du har glömt att ta en dos ska du ta läkemedlet som vanligt nästa gång det är dags. Du ska inte ta någon extra dos.

Fäll ihop

Att tänka på när du använder gemfibrozil

Att tänka på när du använder gemfibrozil

Du ska inte använda gemfibrozil om din lever eller dina njurar fungerar sämre än normalt. Detsamma gäller om du har eller har haft någon sjukdom i gallan.

Du ska inte heller använda läkemedlet om du tidigare har fått hudbesvär av solljus när du har behandlats med fibrater.

Det är viktigt att inte avbryta behandlingen på egen hand, utan att kontakta din läkare. Om du slutar ta läkemedlet kommer kolesterolvärdet att stiga igen.

Fäll ihop

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Undvik att ta följande läkemedel när du använder gemfibrozil:

  • Blodsockersänkande läkemedel som innehåller repaglinid, till exempel NovoNorm.
  • Läkemedel mot cancer som innehåller bexaroten, till exempel Targretin.
  • Läkemedel mot hepatit C som innehåller dasabuvir, till exempel Exviera.
  • Läkemedel mot IBS som innehåller eluxadolin, till exempel Truberzi.

Det är särskilt viktigt att läkaren känner till om du behandlas med andra blodfettssänkande medel, framför allt så kallade statiner, till exempel gemfibrozil.

Fäll ihop

Biverkningar

Biverkningar

En del kan få magbesvär, till exempel ont i magen, sura uppstötningar, illamående, gaser, diarré eller förstoppning. Vissa kan bli trötta, få huvudvärk, yrsel eller allergiska hudreaktioner som eksem och hudutslag.

Fäll ihop

Graviditet och amning

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns idag inte tillräcklig kunskap om hur säkert läkemedlet är under graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken.

Fäll ihop

Mer information

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2018-06-26
Skribent och redaktör:

Åsa Schelin, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Peter M Nilsson, professor, läkare, specialist i allmänmedicin, Skånes Universitetssjukhus, Malmö