Doxazosin

Skriv ut (ca 3 sidor)

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet doxazosin används vid godartad prostataförstoring eller mot högt blodtryck.

Skriv ut

Doxazosin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Här är några exempel:

  • Alfadil
  • Alfadil BPH
  • Doxazosin Actavis
  • Doxazosin Sandoz
  • Doxazosin STADA.

Vad är doxasozin?

Vad är doxasozin?

Läkemedel som innehåller doxazosin finns i två styrkor och har olika användningsområden. Läkemedlet används vid godartad prostataförstoring eller mot högt blodtryck.

Läkemedlet finns som depåtabletter och är receptbelagt.

Fäll ihop

Så här fungerar läkemedlet

Så här fungerar läkemedlet

Vid prostataförstoring orsakas besvären av att den glatta muskulaturen i urinblåsans slutmuskel, prostatakörteln och den del av urinröret som går genom prostatakörteln är sammandragen. Läkemedlet får dessa muskler att slappna av. Det gör att det går lättare att kissa.

Läkemedlet motverkar även täta urinträngningar som kan förekomma vid prostataförstoring. På lite längre sikt kan den glatta muskulaturen få en varaktig minskning av funktionsgraden, det vill säga en mindre spänning. Du kan då ha en viss bestående effekt av läkemedlet även när du slutat ta den. Om du slutar med behandlingen är det dock vanligt att besvären återkommer.

Vid prostataförstoring kan det ta två till fyra veckor innan läkemedlet verkar fullt ut.

Vid högt blodtryck får läkemedlet den glatta muskulaturen i artärerna att slappna av. Detta gör att motståndet i artärerna minskar och blodtrycket då sänks. Den blodtryckssänkande effekten kan du vanligen se efter några timmar.

Fäll ihop

Hur tar jag doxazosin?

Hur tar jag doxazosin?

Svälj depåtabletten hela med lite vatten. Depåtabletten är utformade så att det verksamma ämnet ska komma ut långsamt i kroppen och ge en jämn och långvarig verkan. Därför ska de inte delas, krossas eller tuggas.

Ibland kan du se någonting som liknar en tablett i avföringen. Det är det tomma skalet av tabletten som blir kvar och följer med avföringen ut ur kroppen.

Tabletterna är känsliga för fukt och bör därför förvaras i originalförpackningen.

Fäll ihop

Dosering

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Du börjar vanligen med en tablett på 4 milligram en gång per dag. I vissa fall kan dosen senare behöva ökas till högst 8 milligram per dag.

Fäll ihop

Att tänka på när du använder doxazosin

Att tänka på när du använder doxazosin

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Fäll ihop

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Om du samtidigt behandlas med betablockerande läkemedel kan vissa biverkningar av doxazosin, som yrsel och blodtrycksfall, förstärkas.

Fäll ihop

Biverkningar

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet kan få yrsel, som i värsta fall kan göra att du svimmar, eftersom doxazosin kan ge blodtrycksfall. Största risken för detta är då du tar första dosen eller då du ökar dosen. Därför skall du börja med låg dos och ta den på kvällen.

Andra biverkningar som förekommer är huvudvärk, hjärtklappning, ryggvärk och klåda. En del personer kan må illa eller att vätska ansamlas i armar och ben.

Om du får biverkningar som är besvärliga bör du kontakta din läkare. Du kan då behöva någon annan form av behandling.

Fäll ihop

Graviditet och amning

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns idag inte tillräcklig kunskap om hur säkert läkemedlet är under graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken och det är inte klarlagt om det kan påverka barnet.

Fäll ihop

Andra läkemedel som verkar på samma sätt

Andra läkemedel som verkar på samma sätt

Det finns andra läkemedel som verkar på samma sätt och som man inte ska använda samtidigt med doxazosin.

Här är några exempel:

  • Alfuzosin med tillverkarens namn, till exempel Alfuzosin Actavis
  • Bundisarin
  • Lafunomyl
  • Terazosin
  • Xatral OD.
Fäll ihop

Mer information

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2018-06-05
Skribent och redaktör:

Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Jan-Erik Damber, läkare, professor i urologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg