Elsa skulle vilja vara som de andra, mer vanlig och inte så här jobbig. Då skulle hon få vara med och leka. Elsa vill sluta vara jobbig, men vet inte hur hon ska göra. Om hon är tyst är hon jobbig. Om hon pratar är hon jobbig. De säger att hon är ful också. 

Elsa förstår inte varför. Hon kan inte se vad som gör henne ful och andra söta. Om hon har en ny tröja på sig så skrattar alla, även om någon av de söta har en likadan.

Det är inget fel på Elsa. Hon är utsatt för mobbning och det är svårt att veta varför det blir så ibland. Men mobbning är alltid fel. Man måste inte se ut eller vara på ett visst sätt för att duga.

Även om det kan vara jobbigt behöver Elsa berätta om det här för en vuxen. Skolan ska se till att ingen blir utsatt för mobbning.

Så här får Elsa hjälp

Men Elsa vågar inte berätta för en vuxen. Hon tror att det kommer bli värre då.

En dag när några klasskamrater ropar något elakt efter henne kommer en äldre tjej fram till Elsa och lägger armarna om henne. Hon heter Ebba och är två år äldre och jättetuff. Hon säger: Bry dig inte om dem! Sen går Ebba fram till barnen som ropat och säger åt dem att sluta med det.


Sen berättar Ebba för Elsa att hon också varit mobbad och att det kan bli bättre, men att de behöver prata med någon vuxen på skolan. Ebba och Elsa kan tillsammans berätta för Elsas lärare Nadja.

Nadja pratar med klassen om mobbning. De får se en film om en kille som blir mobbad och efteråt pratar de om hur man kan vara en schysst kompis.


Det blir inte bättre på en gång, men efter ett tag. Elsa och Ebba blir kompisar. Elsa lär känna Ebbas kompisar och får vara med dem på rasterna.

De andra barnen slutar att mobba Elsa, men hon har svårt att glömma. Därför pratar hon med skolans kurator då och då och förstår till sist att det inte var henne det var fel på.

Mobbning kan hända vem som helst. 

Om du behöver hjälp – här får du veta hur du kan göra.