OM COVID-19 – CORONAVIRUS

Provtagning covid-19 Gotland

Innehållet gäller Gotland

Region Gotland erbjuder provtagning av covid-19 för alla invånare och besökare som har pågående symtom. Provtagningen visar om du har covid-19 just nu och du bokar tid för egenprovtagningen själv genom att logga in här på 1177.se. Provtagning för covid-19 är kostnadsfri. Det går inte att ringa till 1177 för att boka tid eller för att få provsvar.

Hur bokar jag tid för provtagning?

Om du har pågående symtom för covid-19 bokar du själv tid för egenprovtagning genom att logga in på https://pep.1177.se/offer. Det går INTE att boka tid genom att ringa till 1177. Provtagning för covid-19 är kostnadsfri. Du som inte är folkbokförd på Gotland väljer ”Välj provtagning i andra län” i inloggat läge på 1177.se. Här finns en lathund för dig som inte är folkbokförd på Gotland.

Provtagningsplats
För att minska smittspridningen måste du köra med bil när du tar dig till en provtagningsplats. Kom ihåg att du först måste boka en tid genom att logga in via ovanstående länk. Provtagningsplatser finns i Visby, Hemse eller Slite. Tider finns tillgängliga dagtid på vardagar.

Hemleverans
Om du inte har möjlighet att besöka en provtagningsplats i bil, kan du boka en hemleverans via länken ovan.

Vad gör jag som inte kan logga in på 1177.se?

Om du inte har möjlighet att logga in på 1177.se kan du ringa 0498-26 89 31 knappval 4 för att få hjälp med bokning. Det går inte att ringa till 1177 för att boka tid. Du blir uppringd med provsvar cirka 4 vardagar efter provtagningen.

Hur går provtagningen till?

På en provtagningsplats

 • Du måste köra med bil när du tar dig till provtagningsplatsen. Personal kommer att ge ut ett provtagningskit till dig medan du sitter kvar i bilen. Det är viktigt att du INTE kliver ur bilen.
 • Du tar provet på dig själv med en bomullspinne i svalget medan du sitter kvar i bilen. Provet läggs i en påse och överlämnas därefter till personalen.
 • Se vår instruktionsfilm här nedan om hur det går till på provtagningsplatsen.

Genom hemleverans

 • Om du har bokat en hemleverans kommer personal hem till dig och överlämnar ett provtagningskit i en påse vid ytterdörren.
 • Du tar därefter provet på dig själv med en bomullspinne i svalget, lägger det i tillhörande påse och lämnar tillbaka den till personalen.

Instruktionsfilm: Så gör du på provtagningsplatsen för egenprovtagning covid-19

Vi har spelat in en instruktionsfilm så att du kan förbereda dig efter att du loggat in på 1177.se och bokat en tid för egenprovtagning covid-19.

Kan jag ta mig på annat sätt än i bil till en provtagningsplats och göra testet?

Du som vill ta ett prov kan inte besöka provtagningsplatsen utan att själv sitta i en bil. Detta eftersom bilen i sig är ett skydd som både isolerar dig som har pågående symtom från andra, och innebär att ett visst avstånd hålls per automatik.

Att gå eller cykla till en provtagning ökar risken för kontakt med andra människor genom exempelvis köbildning. Kravet på att sitta i en bil vid besöket, gäller även om du bor nära en provtagningsplats.

Hur får jag provsvaret?

 • Provet skickas till fastlandet för analys och efter cirka 4 vardagar kan du logga in på 1177.se för att se ditt resultat. Det går inte att ringa till 1177 för att få provsvar.
 • Om provet visar att du har sjukdomen covid-19, kommer du att kontaktas av sjukvården inom ett par dagar.
 • Ett negativt provsvar betyder INTE att om du har symtom kan återgå till arbetet. Detta eftersom testet vid en längre tids infektion inte alltid kan fånga upp viruset via svalget. Viruset kan ha förflyttat sig längre ner i luftvägarna exempelvis.
 • Om du har covid-19-relaterade symtom ska du fortsatt ALLTID stanna hemma eller i det boende du befinner dig på (t ex vid semester) tills du är helt symtomfri i minst två dygn.

Varför dröjer mitt provsvar?

Ditt provsvar bör finnas tillgängligt på 1177.se inom 4 vardagar efter att du provtagits. Det är dock för närvarande ett stort antal Covidprover som inkommer till laboratoriet i Stockholm. Det gör att det i enstaka fall kan bli längre svarstid än 4 vardagar. Det finns även andra saker som kan orsaka fördröjningar, exempelvis tillfälliga driftstörningar eller om analysen av tekniska skäl behöver göras två gånger.

Har du inte fått ditt provsvar efter 5 vardagar kan du skicka ett mail med ditt telefonnummer till: hsf.covid.verksamhet@gotland.se så tar vi kontakt med dig.

Det går inte att ringa till 1177 eller till vårdcentral för att efterfråga provsvar.

När kan antikroppstest erbjudas som visar om en person haft covid-19 tidigare?

Provtagning för att se om en person har haft en covid-19-infektion och därmed kan ha en immunitet, finns inte tillgängliga, för varken allmänhet eller för personer med samhällsviktiga yrkesroller i Region Gotlands regi.

Dessa tester tas via blodprov och kräver mer personal. Därför behövs ett annat upplägg för att kunna göra testning i större skala. Under sommaren prioriterar sjukvården akut vård för att värna om resurserna. Eftersom antikroppstester inte är inte en del av den akuta vården, så prioriteras inte dessa i en redan ansträngd sommarvård. Regionen arbetar ändå på att skapa möjligheter för antikroppstestning och återkommer när det är möjligt att erbjuda.

Varför kan jag bara testa mig om jag har covid-19-relaterade symtom?

Provtagningen som erbjuds är ett så kallat PCR-test och visar om en du har en pågående covid-19-infektion eller inte. För att testet ska kunna ge utslag, behöver du ha pågående covid-19-relaterade symtom.

Vad gör jag om provsvaret visar att jag har covid-19?

Följ Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer tills du har varit helt symtomfri i minst två dygn. Ring 1177 om du behöver råd eller vård.

Här kan du få mer information om vad som gäller angående förhållningsregler vid covid-19-infektion.

Vad gör jag om provsvaret visar att jag inte har covid-19 men ändå har symtom?

 • Ett negativt provsvar betyder INTE att du som har symtom kan återgå till arbetet. Detta eftersom det kan vara svårt att fånga upp viruset i ett test via svalget efter en längre tids infektion. Viruset kan då ha förflyttat sig längre ner i luftvägarna exempelvis.
 • Du som har covid-19-relaterade symtom ska fortsatt ALLTID vara hemma tills du varit helt symtomfri i minst två dygn.

Kan ett barn provtas för covid-19?

Ett barn som har covid-19-relaterade symtom kan testas om vårdcentralen eller annan vårdinstans bedömer att det behövs. I de fallen görs provtagningen via vårdcentralen och inte via den allmänna testningen.

Till toppen av sidan