Mens, blödningar och flytningar

Flytningar från underlivet hos barn

Insidan av slidan är täckt med ett sekret. När sekretet lämnar slidan kallas det för flytningar. Barn har vanligtvis inte flytningar från slidan förrän strax före första mensen. Flytningar som inte är missfärgad eller illaluktande går oftast över av sig själva.

Olika typer av flytningar

Nyfödda barn kan ofta ha lite flytningar från slidan de första dagarna. De flytningarna kan ibland vara blodblandade. Det går över efter några dagar.

Flytningar från slidan hos barn orsakas oftast av bakterier som vanligtvis finns i halsen. Bakterierna kommer till slidan genom att barnet rör vid underlivet. Flytningar tillsammans med kraftig rodnad, sveda eller smärta orsakas oftast av streptokocker.

Springmask kan ibland ge flytningar.

Flytningar hos små barn kan också bero på att barnet har petat upp ett föremål i slidan, till exempel en liten sten eller en legobit, men det är mycket ovanligt.

När ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral  eller en jouröppen mottagning så snart det går om barnet har ett eller flera av följande besvär:

  • Flytningarna är missfärgade.
  • Flytningarna luktar illa.
  • Flytningarna går inte över.

Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt. Vänta tills den jouröppna mottagningen eller vårdcentralen öppnar.

Du kan också kontakta BVC till och med att barnet fyller 6 år.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma dina symtom och råd om vad du kan göra själv.

Behandling

De flesta flytningar från slidan hos barn behöver inte behandlas. Men det finns några undantag:

  • Om det finns misstankar om att flytningarna beror på en streptokockinfektion behandlas de med antibiotika.
  • Springmask behandlas med receptfria läkemedel som du kan köpa på ett apotek.
  • Om flytningarna beror på något föremål i slidan måste föremålet plockas bort. Någon enstaka gång kan barnet behöva sövas för att läkaren ska kunna undersöka slidan om föremålet inte syns.

 

Mer på 1177.se

Flytningar från underlivet

Att ha flytningar är både bra och naturligt. Flytningarna gör slemhinnorna i slidan fuktiga, håller slidan ren och skyddar mot infektioner.

Springmask

Springmask är en vanlig tarmparasit. Det märks oftast genom att det kliar i rumpan, framför allt på kvällen och på natten. Behandlingen består av läkemedel och att vara noggrann med hygienen. Springmask är vanligast hos barn, men även vuxna kan få det.

Så fungerar det kvinnliga könsorganet

Könsorganen består av flera delar och har flera olika funktioner. De innehåller bland annat de urinvägar som gör det möjligt att kissa. Könsorganen gör det också möjligt att ha sex och att fortplanta sig. Några delar sitter utanpå kroppen och du kan se dem eller känna på dem och en del sitter inuti kroppen.

Till toppen av sidan