LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad är normal puls vid vila och vid olika grader av aktivitet?

Fråga

Vad är en normal vilopuls samt en normal arbetspuls? Hur snabbt ska pulsen gå ner efter till exempel ett gympapass? Ska den vara normal bara efter någon minut eller tar det längre tid? Är pulsen snabbare på morgonen när man stiger upp och ska komma igång än den är exempelvis på kvällen om jag gör samma sak då, till exempel duschar?

Svar

Det kan finnas stora variationer mellan olika individer när det gäller pulsen, utan att det behöver tyda på något fel.

En normal vilopuls ligger ofta mellan 60 och 80 slag per minut. Vad som är en normal arbetspuls beror på arbetets tyngd. En ungefärlig maxpuls vid mycket hårt arbete är 220 minus åldern, räknad i antal år. Vid 40 år maxpuls alltså ca 220-40 = cirka 180 slag/min.

 Förutom fysisk aktivitet styrs pulsen av en mängd olika faktorer. Här är några exempel:

  • Du högre puls om du har feber.
  • Nervositet och oro höjer pulsen, bland annat beroende på ökade halter av stresshormoner i blodet.
  • Smärta höjer pulsen.
  • Blodbrist kan höja pulsen.
  • Vissa hjärt- och lungsjukdomar kan höja pulsen.
  • För mycket sköldkörtelhormon, så kallad giftstruma, ger högre puls.
  • För lite sköldkörtelhormon sänker pulsen.

Efter en ansträngning som ett hårt gympapass går pulsen ner snabbare ju mer vältränad du är. Det mesta av pulsnedgången sker på bara någon minut, men helt ner till vilopuls kan det ta 30-60 minuter.

Pulsen är som regel långsammast på natten när du sover. Den är oftast långsammare på morgonen när du ligger kvar i sängen, än den är på kvällen.

Om du vill mäta effekten av träning kan du uppskatta denna via vilopulsen på morgonen. Den blir nämligen lägre när du är mer vältränad. Du ska då framförallt jämföra med dig själv och inte med andra. För det kan variera mycket från person till person.

Men som helhet tror jag inte man ska ta pulsen i tid och otid, då kanske man bara blir orolig. Jag tror man ska lita mer på hur man känner sig i största allmänhet än på just hur många pulsslag man råkar ha.

Anders Hernborg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan