Läs andras frågor

Mina pupiller är inte lika stora. Är det farligt?

Fråga

För en månad sedan upptäckte jag att min ena pupill ser större ut än den andra. Själva pupillerna drar ihop sig när det blir ljust, så på det sättet fungerar de. Jag har hört att olika stora pupiller kan bero på en hjärntumör. Stämmer det?

Svar

Den vanligaste orsaken till olika stora pupiller är att det är en medfödd skillnad. Pupillerna har olika spänning i regnbågshinnans muskel och det gör att pupillerna ser olika stora ut. Det är vanligt att det här förekommer hos flera personer i samma genetiska släkt.

Du har helt rätt i att olika stora pupiller också kan bero på andra sjukdomar. Men allvarliga sjukdomar som kan ge olika stora pupiller ger samtidigt andra allvarliga symtom. Du skriver inget om att du har några sådana problem.​

Du skriver att dina pupiller drar ihop sig som de ska, lika mycket på båda ögonen. Det brukar pupillerna inte göra om det är någon sjukdom som har orsakat att de är olika stora. Därför behöver du inte vara orolig för att dina olika stora pupiller beror på till exempel en hjärntumör.

En skillnad i storlek på pupillerna som inte är tillfällig kan till exempel orsakas av en blödning i hjärnan eller grön starr. Därför bör du kontakta en läkare för undersökning om du har fått ett slag mot huvudet och efter det har blivit trött eller fått konstant huvudvärk. Du bör också bli undersökt om du har fått sämre syn på ett öga eller känner dig svag eller avdomnad i någon del av kroppen. Annars kan du bara ta det lugnt.

Läs mer på 1177.se om ögat och synen.

Till toppen av sidan