LÄS ANDRAS FRÅGOR

Kan antibiotika påverka effekten av p-piller?

Fråga

Jag har ätit p-piller ett par år utan problem, men undrar nu om antibiotika kan påverka p-pillrets verkan och om jag bör skydda mig extra medan jag äter antibiotika?

Svar

Du behöver inte skydda dig extra.

Det är riktigt att antibiotika kan minska förmågan att ta upp hormonerna i p-piller från tarmen och sen vidare ut i blodet. Därför står det ofta på läkemedlens bipacksedlar att effekten av p-piller kan påverkas. Men forskning har visat att det handlar om små och i de allra flesta fall helt betydelselösa effekter.

Det finns två mediciner mot tuberkulos, rifampicin och rifabutin, som påverkar effekten av p-piller så mycket att det finns en risk för oönskad graviditet. Men när det gäller alla övriga former av antibiotika behöver du inte skydda dig utöver att ta dina p-piller.

Eftersom antibiotikabehandling kan påverka upptaget av p-piller är det extra viktigt att man kommer ihåg att ta p-pillren vid ungefär samma tidpunkt varje dag. Om du är osäker på att du har tagit p-pillren som du ska, eller om du får extra blödningar bör du använda annat skydd som kondom eller pessar. I så fall måste du skydda dig under minst sju dagar eftersom risken för graviditet kvarstår så länge.

Kenneth Nolkrantz, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan