Klamydiatest via nätet

Vill du testa dig för klamydia? Beställ ett test och få svar via nätet. Det är snabbt och gratis.

Gotland

Klamydiatest på Gotland

Du som är 15 år och äldre och folkbokförd på Gotland kan logga in och beställa hem ett klamydiatest, helt gratis.

Så här går det till steg för steg 

Testet kommer i ett omärkt kuvert. Inom några dagar får du provresultatet i 1177 Vårdguidens e-tjänster. Om du är under 15 år, orolig för att du har någon annan könssjukdom eller vill prata med någon är du välkommen till ungdomsmottagningen eller din vårdcentral. Du är också välkommen om du vill testa dig för klamydia från andra ställen på kroppen.

1. Beställ test 
Logga in och beställ ett test. Testet skickas direkt hem till dig i ett neutralt kuvert utan avsändare. Du får det inom ett par dagar.
 
2. Gör testet
Testet består av ett urinprov, och för kvinnor även ett enkelt prov med bomullspinne. Du tar provet själv hemma enligt instruktionerna som följer med i brevet. Det bör ha gått en vecka sedan du utsattes för smittorisk.
 
3. Skicka in
Lägg i testet i det vadderade svarskuvertet och posta det. Du behöver inte betala porto.
 
4. Få provsvar 
Inom ett par dagar får du provresultatet i 1177 Vårdguidens e-tjänst. Om du har fyllt i mobilnummer eller e-post i samband med beställningen, så får du ett meddelande när ditt provsvar har kommit. Logga in för att läsa svaret.

Om du har klamydia

Om testresultatet visar att du har klamydia ska du söka upp en mottagning för att få behandling. I provsvaret får du information om vart du ska vända dig. Klamydia behandlas med antibiotika och behandlingen är gratis. Behandlingen är effektiv och du behöver inte göra något kontrolltest efteråt.

Är du smittad blir det också aktuellt med smittspårning. Enligt smittskyddslagen måste alla som har, eller kan ha, smittats av klamydia testa sig. På mottagningen berättar du vilka personer du har haft sex med. Mottagningen kontaktar de personer som berörs, per brev eller telefon, men de får inte veta var uppgifterna kommer från. Man kan också välja att själv kontakta den eller dem som man har haft sex med.

Kontakt och besök

Du är alltid välkommen att kontakta en mottagning för rådgivning, undersökning och provtagning av klamydia eller andra könssjukdomar.

Kontakta din vårdcentral eller mödravårdcentral om du har frågor eller vill beställa tid för gratis undersökning och provtagning för könssjukdomar. Om du är 23 år eller yngre kan du kontakta ungdomsmottagningen.

Uteblivet svar eller testkit?

Kontakta nationella supporten om du inte fått ditt testkit eller svar på provtagning.

Hur fungerar det där du bor?

Du kan beställa ett klamydiatest via nätet i de flesta landsting och regioner. Välj landsting eller region högst upp på sidan för att få information om vad som gäller där du bor.

Senast uppdaterad:
2018-05-21
Skribent och redaktör:

Jenny Andersson, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Cecilia Birgersson Nordling


Gotland
Tillägg uppdaterade:
2015-06-03