Om du har en funktionsnedsättning och behöver stöd och service enligt LSS måste du själv ansöka om det. Du som är under 15 år, eller inte kan söka själv, kan få hjälp av en vårdnadshavare, god man, förmyndare eller förvaltare att göra det. Du kan också söka stöd enligt LSS genom ditt juridiska ombud.
I regel har landstinget eller regionen ansvar för rådgivning och annat personligt stöd och kommunen ansvarar för de övriga insatserna. Kommuner och landsting eller regioner kan ha kommit överens om en annan ansvarsfördelning. Du kan kontakta din kommun för att få veta vad som gäller där du bor.
Behöver du stödinsatser från både kommunen och landstinget och regionen är det kommunen där du bor som har samordningsansvaret, men det kan variera mellan olika delar av landet. Om det behövs ska din kommun och landstinget eller regionen tillsammans göra en samordnad individuell plan, SIP.
Om kommunen beslutar om du ska få stöd enligt LSS görs en helhetsbedömning av vilka behov du har och om du kanske redan får den hjälp du behöver. Kommunen ska också se till hela din livssituation och väga samman de sociala, psykologiska och medicinska omständigheterna.
Den inställning och de önskemål du själv har ska väga tungt i bedömningen. Besluten ska vara skriftliga så att du kan överklaga om du inte är nöjd.
Inom kommunen är det socialnämnden eller motsvarande och dess förvaltning som beslutar om och stödinsatserna. Vanligtvis har kommunen en eller flera tjänstemän, handläggare, som är specialiserade på vad som gäller enligt LSS. Kommunen är skyldig att ge dig information och vägledning i frågor om LSS. Det finns ofta särskilda handläggare som specialiserade på vad som gäller enligt LSS.
För beslut om personlig assistans ansvarar antingen kommunen eller Försäkringskassan. Det beror på hur stort ditt behov av hjälp är. Om du behöver hjälp mer än 20 timmar per vecka med dina grundläggande behov har du rätt till assistansersättning från Försäkringskassan. I annat fall ansvarar kommunen för din assistans.
Du kan själv anställa en eller flera personliga assistenter. Du kan också låta kommunen eller någon annan, som har tillstånd att bedriva personlig assistans, ordna den assistans som du beviljats.
Individuell plan ger inflytande
I samband med att du beviljas stöd enligt LSS ska du erbjudas en så kallad individuell plan. Det kan både kommunen och landstinget eller regionen göra. Om det finns två planer ska de samordnas om du ger ditt samtycke.
Om du redan har stöd enligt LSS, men saknar en plan, kan du när som helst begära att få en sådan. Den tas fram av den i kommunen som ansvarar för beslut om dina LSS-insatser.
Syftet med planen är att du själv ska ha inflytande och överblick över det som planeras. Den individuella planen ska också underlätta samordningen mellan kommunen och dem som har ansvaret för olika typer av stöd. Själva samordningen mellan olika stödgivare ska kommunen sköta.
Planen ska skrivas i samråd mellan dig, som behöver stöd, och de som beslutar om stöd. Den ska innehålla både beslutade och planerade insatser. Även insatser som ges av andra än kommunen eller landstinget eller regionen ska finnas med, det kan vara till exempel Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
Den individuella planen ska omprövas minst en gång om året så att det stöd du får verkligen motsvarar de behov du har.