Klamydiatest via Internet

Du som är 15 år och äldre och folkbokförd på Gotland kan beställa hem ett klamydiatest på nätet, helt gratis.

Logga in och beställ test eller hämta provsvar >>

Så här går det till steg för steg

1. Beställ test

Testet skickas direkt hem till dig i ett neutralt kuvert utan avsändare. Du får det inom 10 dagar.
Logga in och beställ test

2. Gör testet

Testet består av ett urinprov, och för kvinnor även ett enkelt prov med bomullspinne. Du tar provet själv hemma efter instruktionerna som följer med i brevet. Det bör ha gått en vecka sedan du utsattes för smittorisk.

3. Skicka in

Lägg i testet i det vadderade svarskuvertet och posta det. Du behöver inte betala porto.

4. Få provsvar

Inom 14 dagar får du provresultatet. Om du har fyllt i mobilnummer eller e-post i samband med beställningen, så får du ett meddelande när ditt provsvar har kommit.
Logga in och hämta ditt provsvar

Om du har klamydia

Om testresultatet visar att du har klamydia ska du söka upp en mottagning för att få behandling. I provsvaret får du information om vart du ska vända dig. Klamydia behandlas med antibiotika och behandlingen är gratis. Behandlingen är effektiv och du behöver inte göra något kontrolltest efteråt.

Är du smittad blir det också aktuellt med smittspårning. Enligt smittskyddslagen måste alla som har, eller kan ha, smittats av klamydia testa sig. På mottagningen berättar du vilka personer du har haft sex med. Mottagningen kontaktar de personer som berörs, per brev eller telefon, men de får inte veta var uppgifterna kommer från. Man kan också välja att själv kontakta den eller dem som man har haft sex med.

Kontakt och besök

Du är alltid välkommen att kontakta en mottagning för rådgivning, undersökning och provtagning av klamydia eller andra könssjukdomar.

Kontakta din vårdcentral eller mödravårdcentral om du har frågor eller vill beställa tid för gratis undersökning och provtagning för könssjukdomar. Om du är 23 år eller yngre kan du kontakta ungdomsmottagningen.

Senast uppdaterad:
2014-07-22