Syn

Inför operation av grå starr

Innehållet gäller Gävleborg

Här kan du läsa om hur du förbereder dig inför en operation av grå starr.

Vad är grå starr?

Grå starr, också kallad katarakt, är en grumling i ögats annars så klara och genomskinliga lins. Ljuset kan då inte passera lika lätt genom linsen och synen försämras. Det kan upplevas som om glasögonen inte passar längre.

Grå starr är en vanlig åldersförändring men kan även drabba yngre. Visst samband kan finnas mellan utvecklingen av grå starr och långvarig inverkan av starkt solljus, rökning eller tidigare ögonskada. Det kan också bero på andra ögonsjukdomar, så som exempelvis diabetes, eller på grund av läkemedel som till exempel kortison.

Som regel uppfattas synförsämringen som gradvis och långsam och kan yttra sig som dimsyn, dubbelseende eller bländningsbenägenhet.

Grå starr på ett öga kan orsaka besvär med avståndsbedömning, till exempel hälla upp i en kopp eller besvär med avsatser och gång i trappor. Det finns inga droppar eller mediciner som hjälper mot grå starr. När synnedsättningen upplevs som besvärande kan grå starr opereras.

Vid en operation tas ögats grumliga lins ut och ersätt med en klar plastlins. Den nya linsen sätts in på samma ställe som den biologiska linsen suttit och växer fast efter ungefär sex månader.

Obs! I samband med förundersökning fattas beslut om operation i samråd mellan dig och ögonläkare.

Förberedande undersökning på mottagning

För att diagnosen grå starr ska kunna ställas får du göra en ögonundersökning. Där får du kontrollerar synen och ögonen undersöks och mäts. Även näthinnan undersöks för att se om det finns andra orsaker till synnedsättningen. Det kan till exempel röra sig om förändringar i gula fläcken, så kallade maculadegeneration, som kan förekomma samtidigt med grå starr.

Med operationen ska synen bli så bra som möjligt på långt håll utan glasögon. På grund av brytningsfel (astigmatism) och mätresultatens begränsningar, förbättras dock oftast synen ytterligare med svaga glasögon. Vissa patienter vill behålla en viss närsynthet även efter operationen och då planeras lämplig lins för det. De flesta patienter behöver dock läsglasögon efter operationen.

När du ska undersökas får du ögondroppar som vidgar pupillen. Av ögondropparna kan synen tillfälligt bli försämrad under något dygn och du ska därför undvika att köra bil under den tiden.

Tips! Ta med solglasögon eftersom du lätt blir bländad av starkt ljus efter undersökningen. 

Inför operationsdagen

  • Kör inte bil på operationsdagen.
  • Du ska duscha och tvätta håret kvällen före eller på operationsdagens morgon.
  • Byt till rena kläder. Ta med en extra tröja som ombyte då det finns risk att din tröja blir blöt under operationen.
  • Du behöver inte vara fastande. Ät och drick som vanligt.
  • Ta dina mediciner som vanligt, även ögondropparna.
  • Använd inte smink, hudkräm eller nagellack. Lösögonfransar ska tas bort.
  • Ta av dina smycken och klocka, lämna dessa hemma.
  • Ta inte med några värdesaker till operationsavdelningen.
  • Behåll eventuell hörapparat på.

Efter operationen behandlas ögat med ögondroppar i cirka tre veckor. Hämta gärna ut ögondropparna innan operationen. Recept skrivs vid förundersökningen. 

Du får lokabedövning inför operationen och den tar normalt 10-15 minuter, i vissa fall längre tid. Hela besöket kan ta några timmar.

På operationsavdelningen

Operation av grå starr

I väntrummet får du låsa in dina ytterkläder och tillhörigheter i ett skåp. Även mobiltelefonen ska låsas in.

Inför operationen får du pupillförstorande och bedövande ögondroppar. Om du känner dig orolig kan be om lugnande medicin. Du kommer att träffa läkaren som ska operera dig innan operationen.

I operationssalen får du sätta dig i en tandläkarstol som fälls bakåt. Du får vila huvudet i en skålformad kudde. Om du vill kan du få en kudde under knäna. Du ska ligga bekvämt och avslappnat. Ditt öga sköljs rent och huden runt ögat tvättas. Efter det får du inte ta upp händerna i ansiktet.

En steril duk läggs över ansiktet, tätt mot ögat som ska opereras. Duken hålls upp så att det blir luftigt och lätt att andas. En ögonlockshållare sätts fast så att du inte kan blinka.

Du ska titta in i mikroskopets ljus under operationen. Linsen i ögat sönderdelas med hjälp av ultraljud, därefter sugs den ut. Under tiden kan du höra ljudsslingor från ultraljudsapparaten samt se olika ljusfenomen. En ny plastlins sätts in i ögat. Denna håller livet ut.

Komplikationer direkt efter operationen

De allra flesta får bättre syn efter gråstarroperationen. Till en början kan ögat vara både rött och svullet efter operationen. Det brukar gå över efter ett par dagar.

Det finns inte någon operation som är helt riskfri. Det kan finnas risk för komplikationer, till exempel infektion. Blir ögat rött igen efter att det först har bleknat eller om du får värk, försämrad syn eller ökad ljuskänslighet ska du omedelbart kontakta ögonmottagningen. Om mottagningen är stängd ring 1177 för att få råd.

Behovet av efterkontroll är individuellt. Vanligtvis behövs ingen efterkontroll. Glasögonbyte utförs av optiker tidigast 4-6 veckor efter operationen. Materialet i den nya linsen åldras inte men synen kan i efterhand bli sämre igen beroende på att linskapseln grumlas efter operationen. Detta kallas för efterstarr.

Efterstarr brukar märkas från ett par månader upp till några år efter operationen och behandlas med laser på mottagningen. De flesta upplever en stor förbättring av synen efter operationen. Plötsligt ser du färger och konturer tydligt igen. Du kan också få nya besvär med bländning, men oftast är det inte värre än att du vänjer dig.

Om bara ett öga har opererats kan du få svårt att samordna synen. Det brukar bli bättre om du får det andra ögat opererat.

Synnedsättningen kan också ha varit orsakad av andra ögonsjukdomar som är svåra att upptäcka före operationen. I så fall finns det risk för att synen inte blir bättre.

Kontakt

Kontakta din ögonmottagning vid eventuella frågor. 

Ögonmottagning Bollnäs 

Ögonmottagning Gävle 

Ögonmottagning Hudiksvall  

Till toppen av sidan