Kan jag vaccinera mig mot covid-19?

Jag har en allergi, kan jag vaccinera mig mot covid-19?

Fråga

Jag har en allergi. Kan jag vaccinera mig mot covid-19?

Svar

Nästan alla som har en allergi kan vaccinera sig. Du som tidigare har fått en allvarlig allergisk reaktion som gjorde att du fick vård på en akutmottagning eller behövde läggas in på sjukhus kan rådgöra med en läkare innan vaccinationen. 

Läs mer om allvarliga allergiska reaktioner vid vaccination

Gävleborg

Alla som ska vaccineras fyller i en hälsodeklaration som blir underlag för en medicinsk bedömning om det är lämpligt att ta vaccinet eller inte. I hälsodeklarationen finns det frågor om du tidigare haft allvarliga reaktioner på vaccin eller andra allergiska reaktioner som tidigare krävt sjukvård.

Om du svarat ja på de frågorna, kommer läkare att ställa fler frågor för att ta reda på hur allvarlig din allergi är. Vid behov skrivs en remiss till Infektionskliniken som avgör var du bör vaccineras; om det kan ske på vaccinationsplats, hälsocentral eller om du bör vaccineras på något av sjukhusen i Gävle, Hudiksvall eller Bollnäs.

Läs mer på 1177.se

Om vaccin mot covid-19

Här hittar du information om vaccin mot infektionssjukdomen covid-19. Vaccin är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk.

Frågor och svar om vaccination mot covid-19

Här hittar du frågor och svar om vaccinationerna mot covid-19. Kontrollera att du har valt region högst upp på sidan. Då får du rätt information för dig. 

Vaccination mot covid-19

Covid-19 är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Vaccin är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk.

Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19

Här får du veta hur du gör för att vaccinera dig mot covid-19.

Till toppen av sidan