LÄMNA PROV OCH FÅ PROVSVAR OM COVID-19

Egenprovtagning för corona

Innehållet gäller Gävleborg

Region Gävleborg erbjuder egenprovtagning för corona. Det gäller alla över 18 år som har symtom samt du som blivit kontaktad av vården om att ta prov . Du behöver boka tid för egenprovtagningen.

Vänligen ring inte 1177 för frågor kring egenprovtagning eller provsvar. 1177 på telefon erbjuder sjukvårdsrådgivning och svarar på medicinska frågor.

Boka tid för egenprovtagning

Om du har bank-id: Boka en tid för egenprovtagning genom coronaprovtagningens e-tjänst.

Om du saknar bank-id: Ring 026-15 03 00. Det kan uppstå väntetider när många ringer samtidigt. 

Avbokning

Avbokning gör du genom bokningsbekräftelsen som du får på mejl eller sms. I bekräftelsen finns en länk till avbokning.

Dina alternativ för egenprovtagning

När du har bokat en tid för att göra egenprovtagning får du samtidigt mer detaljerad information om när, var och hur ditt provtagningskit kan hämtas. Du kommer att få välja något av dessa alternativ:

  1. Bokad tid för besök vid en mobil provtagningsstation. Om du kommer dit med bil så stannar du i bilen och tar emot provet. Du tar provet på dig själv på plats i bilen och lämnar tillbaka det till skyddsutrustad personal. Personalen vid stationen hjälper inte till med själva provtagningen. 
  2. En frisk närstående kan hämta och lämna provet vid vissa av Apoteket AB:s butiker.
  3. En frisk närstående kan hämta och lämna provet vid tidsbokat besök vid den mobila provtagningsstationen. Det gäller orter där det inte finns något uthämtningsapotek. Personen som agerar ombud måste vara symtomfri och ta med både din och sin egen legitimation. 
  4. Provtagningskitet kan levereras hem av en ombudsbil som är knuten till den mobila provtagningsstationen. Då tar du provet på dig själv direkt i hemmet och provet tas med av ombudsbilen tillbaka till provtagningsstationen. 

När du beslutat dig för att ta prov för corona måste du agera som om du har corona tills motsatsen är bevisad. Du ska alltså följa de rekommendationer som gäller för en person som är smittad med corona tills det att du fått ditt provsvar. 

Så tar du provet

För att provet ska kunna analyseras måste det vara korrekt utfört. Om det inte är korrekt utfört så kommer svaret inte att kunna bestämmas och texten ”ej bestämbart” kommer att stå i din journal. Se till att följa instruktionerna på filmen och i förpackningen med provtagningskitet.

Se film om hur du tar provet.

Provsvar

Provsvaret får du efter två till fem arbetsdagar via e-tjänsten. Ditt svar ser du i Journalen. Du som inte har möjlighet att läsa i Journalen, till exempel om du inte har bank-ID ringer istället 026-15 03 00 för att få ditt provsvar. Det kan uppstå väntetider när många ringer samtidigt. 

Är svaret positivt för corona, det vill säga visar att du har en pågående coronainfektion, blir du kontaktad av vården för smittspårning. Under tiden ska du fortsätta att följa rekommendationerna för den som är smittad med corona. Följ egenvårdsråden och Folkhälsomyndighetens råd för minskad smittspridning. Se även hur länge du ska stanna hemma.

Är svaret negativt ska du följa egenvårdsråden och Folkhälsomyndighetens råd för minskad smittspridning.

Var uppmärksam på dina symtom och kontakta sjukvården igen om du blir sämre. Läs mer om att söka vård på Coronainformation Gävleborg

Frågor och svar

Har du funderingar om egenprovtagning så kan du kan läsa frågor och svar om egenprovtagning som finns samlade här.

Vänligen ring inte 1177 på telefon för att boka tid för egenprovtagning eller fråga om provsvar, de kan inte hjälpa till med detta. Ring i stället 026-15 03 00 för dessa frågor.

Ring 1177 om du har frågor om symtom och är i behov av sjukvårdsrådgivning.

Till toppen av sidan