KONTAKTA VÅRDEN PÅ NÄTET

Videosamtal med vården

Genom ett videosamtal med vården kan du få hjälp med vissa besvär. Vilka besvär du kan få hjälp med varierar mellan mottagningarna. Alla mottagningar erbjuder inte videosamtal.

För att ha ett videosamtal behöver du ha tillgång till en dator, smartphone eller surfplatta med internetuppkoppling. Du behöver även ha en e-legitimation för att kunna logga in och identifiera dig.

Gävleborg

Videosamtal i Region Gävleborg

Ett fysiskt besök med vården kan ibland ersättas med ett digitalt besök, alltså ett besök med vårdpersonal via video. Det fungerar som ett vanligt besök med den skillnaden att du inte behöver ta dig till mottagningen.

Inom Region Gävleborg erbjuder nu många hälsocentraler och mottagningar möjlighet till digitala vårdbesök. Det är vården som avgör om det passar med ett videosamtal eller inte.

Alla vårdbesök journalförs, även de digitala besöken. Anteckningarna kan du ta del av i din journal via 1177 Vårdguidens e-tjänst.

För att du ska kunna ha ett videosamtal behöver du ha tillgång till internetuppkoppling samt en dator med kamera, smartphone eller surfplatta.

Vårdbesök via app

I Region Gävleborg används två olika appar för att ha vårdbesök via video. Det är Skype för företag och Video Care. Dessa appar är klassade som sekretessäkra och du kan känna dig trygg med att diskutera känslig information med vårdpersonalen under vårdbesöket.

Du får inbjudan till videobesöket via sms eller mejl. Har du redan laddat ner apparna är det enklare att ansluta till besöket, så ladda gärna ner dessa redan idag.

Skype för företag

När du blir inbjuden till ett videobesök via Skype för företag bjuds du in via din mejladress. I mejlet finns länken till besöket. Du får också information bifogad i din inbjudan där det står hur du går tillväga för att ansluta dig till besöket. Det är viktigt att du vet om att appen heter Skype för företag och inte bara Skype. Du ska ansluta dig som Gäst till besöket.

Skype för företag kan också användas för gruppbehandlingar eller videobesök med tolk.

Video Care

När du blir inbjuden till ett videobesök via Video Care bjuds du in via ett sms till din mobiltelefon. I ditt sms finns en länk till besöket som du klickar på för att ansluta.

Det finns många olika typer av videosamtal

Vissa besvär kan du få hjälp med genom ett videosamtal, men inte alla. Det är bra att vara förberedd på att vårdpersonalen gör bedömningen att du behöver komma in på ett fysiskt vårdbesök. Det kan bero på att du behöver gå igenom en undersökning av något slag, till exempel en kroppsundersökning. Det finns också vissa läkemedel som inte kan skrivas ut eller förnyas genom ett videosamtal.

Du kan ibland få läkarintyg eller remisser genom ett videosamtal men inte alltid.

Du kan ha videosamtal som en del i en behandling med till exempel en fysioterapeut eller en logoped. Du kan även bli erbjuden att videosamtala med en psykolog eller psykoterapeut.

Vårdpersonalen för en journal även vid videosamtal

Vårdpersonalen för anteckningar i en patientjournal både när du söker vård och när du får vård. Det gäller också vid videosamtal. 

Vad kostar ett videosamtal?

Hur mycket ett videosamtal med vården kostar varierar mellan olika mottagningar. 

Att tänka på inför ett videosamtal

Det är alltid bra att förbereda sig inför ett besök i vården, det gäller även vid ett videosamtal. 

  • Se till att ha en vara på en plats med bra internetuppkoppling.
  • Koppla upp dig i god tid innan videosamtalet ska börja, så att du vet att allt fungerar som det ska.
  • Se till att du befinner dig i en ostörd miljö när du har ett videosamtal. Det är både för din egen skull och för att den du pratar med ska höra vad du säger. Det är också bra med tanke på sekretessen.
  • Försäkra dig om att det är ljust runt omkring dig så att den du pratar med kan se dig.
  • Ställ kameran så att den är i nivå med dina ögon. Då kan den du pratar med se dig rakt framifrån och kan titta dig i ögonen.
  • Det kan vara bra att använda ett headset, om du behöver anteckna.
  • Försök att hålla dig stilla. Bildkvalitén blir till exempel mycket sämre av att du går omkring.
  • Använd mobilens lampa för att det ska synas bättre om du ska filma någonting som är trångt och mörkt, till exempel inne i ett öra.

Läs mer om hur du kan förbereda dig i texten Förbered ditt läkarbesök - tio tips.

Till toppen av sidan