LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad kan jag göra åt min snarkning?

Fråga

Vad kan jag göra åt mina snarkningar, som ibland blir till andningsstopp? Jag känner mig sällan utvilad och när jag vaknar på morgonen och både mun och hals är uttorkade. 
Är detta något farligt? Jag har läst att snarkningar är påfrestande för hjärtat, bör jag söka läkare för detta?

Svar

Snarkningar är ett vanligt problem som ibland kan ställa till stora bekymmer. Det är synd att snarkning inte uppmärksammas mer eftersom det oftast går att göra något åt snarkningar och andningsuppehåll.

Olika saker du kan prova själv

Det är vanligt att snarka mer när du ligger på rygg. Därför är det bra om du kan undvika ryggläge när du sover. Med lite övning är det många som lär sig att sova på sidan eller magen.

Det finns också olika hjälpmedel att ta till. Ett exempel är att sy in en tennisboll på ryggen av pyjamasen. Men det finns också färdiga kuddar eller liknande som du spänner fast. En välsorterad sjukvårdsaffär borde kunna hjälpa till med detta. Det går också att köpa hjälpmedel på nätet.

Ibland kan också snarkningarna bero på att det är trångt i näsan. I så fall kan du pröva en näsvidgare. Den kan du köpa på apotek. En modell är en i mjukplast som du spänner fast i näsan. Den gör att näsborrarna öppnas mer. Det finns också näsvidgare som tejpas utanpå näsan, med dem vidgar inte näsborrarna lika mycket.

Undvik också att böja för mycket på nacken när du ska sova. Böjer du för mycket på nacken blir det mycket trängre i svalget.

Övervikt och alkohol är vanliga orsaker till snarkning. Många överviktiga kan snarka betydligt mindre av bara några kilos viktminskning.

Rökning ökar risken för att slemhinnorna blir irriterade och gör att du lättare snarkar.

Hjälper inte ovanstående tips kan du söka hjälp hos läkare

Om läkaren misstänker att du har andningsuppehåll, brukar hen skicka personen för sömnregistrering. Denna sömnregistrering kan göras på ett så kallat sömnlaboratorium eller i hemmet med en apparat som du får låna. Förutom andningen brukar även snarkningarna registreras.

Är det trångt i näsan och slemhinnan är svullen kan läkaren skriva recept på speciell nässprej som minskar svullnaden. Är det riktigt trångt kan en operation i näsan bli aktuell. Operation av gommen eller halsmandlarna/tonsillerna kan ibland också vara aktuell. Framför allt om du har stora mandlar eller stor gomspene.

Läkaren kan också föreslå en bettskena. En sådan skena skjuter fram underkäken några millimeter så att det blir svårare att snarka. I de flesta landsting är detta något som du får betala själv hos din tandläkare. Det kostar ungefär 8 000 kronor. En bettskena brukar också minska andningsuppehållen. Om du behöver en bettskena av den anledningen, står landstinget för den största delen av kostnaden.

Om du har många och långa andningsstopp där blodet får för lite syre, kan det bli aktuellt med en övertrycksmask när du sover. Masken, som ser ut ungefär som en syrgasmask, kopplas till en apparat som styr trycket i luften du andas. Även här kan det vara svårt att sova i början men det går att lära sig.

Olika risker för hjärtat

Det stämmer att om du sover dåligt, om du snarkar och har andningsuppehåll, har du större risk för hjärtinfarkt än om du inte gör det. Men det är viktigt att komma ihåg att det finns många andra faktorer som påverka risken för hjärtinfarkt. Till exempel:

  • Ärftliga faktorer.
  • Rökning.
  • Högt blodtryck,
  • Diabetes.
  • Högt kolesterol.
  • För lite fysisk aktivitet.

Detta är sådant som läkaren brukar undersöka hos en person som söker för snarkningsproblem.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan