LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad händer om jag tappar kontrollen hos min terapeut?

Fråga

Jag går hos en terapeut och vi ska prata om svåra saker som hände i min barndom. Jag är jätterädd för att jag helt ska tappa kontrollen och bryta ihop. Vad händer då? Blir jag inlagd på sjukhus? Skickar de hem mig? Ger de lugnande mediciner? Jag känner mig orolig över att tappa kontrollen.

Svar

Jag tror inte att du behöver vara orolig för det här. Den som arbetar med människor som har varit med om svåra saker är van att möta olika reaktioner under samtalet. Inga av de åtgärder du funderar över här kommer att inträffa. Däremot kanske någon form av behandling kan bli aktuell. Men inte under samtalet hos din terapeut. Utan det är något som ni i såna fall tar upp senare som förslag på eventuell behandling om det skulle vara aktuellt.

Min erfarenhet är att många oroar sig över att mista kontrollen över sig själv när man tänker på att man ska tala om något som varit svårt tidigare i livet. Men det brukar aldrig vara så att ett sådant samtal går snett eller blir så hemskt som du föreställer dig. Du klarar själv styra så att terapitimman inte blir övermäktig.

Egentligen är nog det viktigaste att du talar med din terapeut om din rädsla. Jag tror ni har bra förutsättningar att komma vidare i terapin när du själv formulerat vad det är du är rädd för. 

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan