Läs andras frågor

Hur kan jag hjälpa min tonåring att minska på läsk och godis?

Fråga

Min tonåring dricker mycket läsk och äter chips eller godis nästan varje dag. Hur hjälper jag hen att minska på sådant?

Svar

Det kan vara svårt ibland att påverka barn när de är i tonåren. Det är en period i livet då barnet ofta vill frigöra sig från sina föräldrar. Det är dessutom vanligt att tonåringar blir mer hungriga och sugna på sötsaker i perioder när de växer och utvecklas mycket.

Försök att prata med tonåringen utan att skapa förbud. Ställ frågor om vad hen själv tänker och lyssna på svaren. Försök att inte skuldbelägga tonåringen, utan hjälp till att hitta bra alternativ och bra matvanor i stället. På det sättet kanske du kan motivera tonåringen att själv vilja göra en förändring.

De här sakerna kan du göra för att hjälpa:

  • Försök att äta regelbundna måltider, sammansatta enligt tallriksmodellen.
  • Ha bra mat hemma som tonåringen tycker om. Då kan tonåringen göra mellanmål och kvällsmål som både mättar och är gott. Det kan till exempel vara ingredienser till smoothie, mjölk och smörgås eller fruktsallad med nötter.
  • Se till att det finns frukt hemma.
  • Mjölk är en bra måltidsdryck och vatten är den bästa törstsläckaren. Servera inga söta drycker till vardags.
  • Ha inte läsk, chips och godis hemma till vardags. Köp en rimlig mängd till helger och särskilda tillfällen. Det kan vara svårt att stå emot sug om det finns sådana livsmedel i hemmet.

Ibland äter man mycket sötsaker för att man känner sig nedstämd eller är trött och stressad. är trött, stressad. Försök att prata med tonåringen om hur hen har det med sömnvanor, stress och livet i övrigt.

Om du vill kan du läsa texten Övervikt - att gå ner i vikt på Umo.se.

Läs mer på 1177.se

Så äter du hälsosamt

Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer. Du behöver inte förändra dina matvanor helt och hållet i ett enda steg. Kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad.

Bra att veta om näring

Du behöver få i dig olika näringsämnen varje dag för att kroppen ska må bra. Dessa näringsämnen är kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler. Genom att äta varierat får du i dig det du behöver.

Att äta vegetariskt

Det är bra för hälsan och jordens klimat att äta mer mat från växter och mindre från djur. Med hjälp av baljväxter, fullkornsprodukter och rapsolja kan du få i dig de näringsämnen du behöver utan att äta kött och fisk.

Stress

Stress kan ge dig extra energi när du har bråttom eller måste klara något viktigt. Men du kan må dåligt om du är stressad för länge eller för ofta. Det är viktigt att få pauser från stress.

Sömnen är viktig för hälsan

Sömn behövs för att din kropp och din hjärna ska få återhämta sig och bearbeta intryck. När du sover på natten klarar du lättare av stress och påfrestningar under dagen. En god sömnhälsa kan också minska risken för sjukdomar.

Till toppen av sidan