OM COVID-19 – CORONAVIRUS

Egenprovtagning för corona

Innehållet gäller Gävleborg

Region Gävleborg erbjuder egenprovtagning för corona. Det gäller alla som har symtom och som beviljats remiss för uthämtning av eget provtagningskit.

När du ansökt och beviljats remiss för att göra egenprovtagning får du samtidigt mer detaljerad information om när, var och hur ditt provtagningskit kan hämtas. Du kommer att få välja något av dessa alternativ:

  1. Bokad tid för besök vid en mobil provtagningsstation. Om du kommer dit med bil så stannar du i bilen och tar emot provet. Du tar provet på dig själv på plats i bilen och lämnar tillbaka det till skyddsutrustad personal. Personalen vid stationen hjälper inte till med själva provtagningen.
  2. En frisk närstående kan hämta och lämna provet vid vissa av Apoteket AB:s butiker.
  3. En frisk närstående kan hämta och lämna provet vid tidsbokat besök vid den mobila provtagningsstationen. Det gäller orter där det inte finns något uthämtningsapotek.

Personen som agerar ombud måste vara symtomfri och ta med både din och sin egen legitimation. 

Endast i särskilda fall kan provtagningskitet levereras hem av en ombudsbil som är knuten till den mobila provtagningsstationen. Då tar du provet på dig själv direkt i hemmet och provet tas med av ombudsbilen tillbaka till provtagningsstationen.

Se film om hur du tar provet på dig själv.

Provsvar

Provsvaret får du efter två arbetsdagar via e-tjänsten.

Är svaret positivt för corona, det vill säga visar att du har en pågående coronainfektion, blir du kontaktad av vården för smittspårning. Under tiden ska du isolera dig hemma för att inte riskera att smitta andra. Följ egenvårdsråden och Folkhälsomyndighetens råd för minskad smittspridning.

Är svaret negativt ska du följa egenvårdsråden och Folkhälsomyndighetens råd för minskad smittspridning. Vid infektionssymtom från luftvägarna ska du inte gå tillbaka till jobbet innan du känner dig helt återställd, även om provet inte påvisade pågående coronainfektion.

Var uppmärksam på dina symtom och kontakta sjukvården igen om du blir sämre. Läs mer om att söka vård på Coronainformation Gävleborg

Ansök om remiss

Om du har bank-id: Ansökan om remiss för provtagningskit via Coronamottagningen.

Om du saknar bank-id: Ring 026-15 03 00. Det kan uppstå väntetider när många ringer samtidigt. 

Frågor och svar

Har du funderingar om egenprovtagning så kan du kan läsa frågor och svar om egenprovtagning som finns samlade här.

Till toppen av sidan