Vård och stöd för barn

Region Gävleborgs bup och hab podd

Innehållet gäller Gävleborg

Välkommen till barn- och ungdomspsykiatrins och habiliteringens webbsida med samlade poddavsnitt.

Poddavsnitten ska ge dig som barn, ungdom, förälder eller anhörig information och kunskap. Det kan exempelvis vara ett avsnitt som handlar om hur du som förälder eller anhörig kan hjälpa och stödja ditt barn eller din ungdom. Var kan jag få hjälp och hur söker jag hjälp? Eller så kan det handla om funktionsnedsättningar och diagnoser samt dina rättigheter i samhället.

Ansvarig för och medverkande i poddavsnitten är Måns Lööf, sjuksköterska barn- och ungdomspsykiatrin (bup). Anna Persson, fysioterapeut, barn- och ungdomshabiliteringen (buh) och Kristina Vroland Nordstrand, arbetsterapeut (buh).

Presentation

Bild från inspelningen och de som medverkade i podden.

En kort beskrivning om idén bakom varför bup och hab skapar en podd.

Podd – Presentation (3.53 minuter)

Vid micken: Måns Lööf, Anna Persson och Kristina Vroland. 

Sömn

Sömn

Sömnen är livsviktig för barn och ungdomars mående. I detta avsnitt pratar vi om varför det är viktigt att sova och vad vi kan göra för att hjälpa våra barn och ungdomar att sova.

Podd – Sömn (20.03 minuter)

Vid micken: Agneta Ellert, arbetsterapeut bup Hudiksvall, Anna-Lena Ödén, Katarina Eklind sjuksköterskor på buh i Gävle, Måns Lööf, sjuksköterska bup, och Anna Persson, fysioterapeut buh.

Kost

Bild från inspelningen av podden och de som medverkade.

Kosten är mycket viktigare för måendet än vi kanske tror. Hur kan vi stötta våra barn och ungdomar genom kunskap om vikten av kosten och hur kosten påverkar vårt mående?

Podd – Kost (28.17 minuter) 

Vid micken: Mia Eriksson, dietist, Måns Lööf, sjuksköterska bup, och Anna Persson, fysioterapeut buh. 

Fysisk aktivitet och rörelse

Fysisk aktivitet på recept - podd

Barn och ungdomar blir mer och mer stillasittande. I detta avsnitt berättar vi om vikten av fysisk aktivitet och rörelse samt hur vi kan hjälpa barn och ungdomar till ett aktivt liv och minska stillasittandet.

Podd – Fysisk aktivitet och rörelse (21.24 minuter) 

Vid micken: Marie Fall, fysioterapeut vuh Hudiksvall, Fredrik Hansson, psykolog bup Hudiksvall, Måns Lööf, sjuksköterska bup, och Anna Persson, fysioterapeut bup. 

Föräldrastress

Att vara förälder är ibland en utmaning som lätt leder till stress. Det är lätt att du som förälder tappar förmågan att agera. I det här avsnittet pratar vi om föräldrastress och hur du kan hitta tillbaka till kontroll.

Podd – Föräldrastress (21.02 minuter) 

Vid micken: Hans Björklund, sjuksköterska bup Gävle, Karin Aune, kurator på buh, Lena Smids Magnusson, kurator vuh, Måns Lööf, sjuksköterska bup, och Anna Persson, fysioterapeut buh.

Första mötet med bup

Porträtt på de som medverkade i podden.

Hur går ett första möte till när du kommer till bup?

Podd – Första mötet med bup (19.20 minuter) 

Vid micken: Maja Ahlberg, socionom, Arne Lundahl, sjuksköterska, båda jobbar på bup i Gävle, Måns Lööf, sjuksköterska bup, och Anna Persson, fysioterapeut buh. 

Ångest del 1, 2 och 3

Ångest podd

Vad är ångest och hur kan vi förstå det? Ångest är en del av att vara människa, men ibland blir den ett hinder för att få oss att leva våra liv fullt ut. Hur kan du hjälpa ditt barn eller ungdom när hen har ångest? Detta poddavsnitt är uppdelad i tre delar.

Del 1 – Bob berättar om vad ångest är (23.05 minuter) 

Del 2 – Vilka behandlingar finns det? (23.05 minuter) 

Del 3 – Vad kan jag göra när jag har ångest och hur kan jag hjälpa någon som har ångest? (16.26 minuter) 

Vid micken: Bob Persson, psykolog bup i Bollnäs, Måns Lööf, sjuksköterska bup, och Anna Persson, fysioterapeut buh.

Till toppen av sidan