AKTUELLT I GÄVLEBORG

Hälsotorget Gävle aktiviteter

Innehållet gäller Gävleborg

Hälsotorget i Gävle har flera aktiviteter under året. Återkommande aktiviteter är temaveckor, sömngrupp, tobaksavvänjning och motionsgrupp.

Inställda aktiviteter

På grund av rådande omständigheter med coronaviruset kommer Hälsotorget inte att ha fysisk gruppverksamhet och heller inte några inbjudna till temaveckorna. Hälsotroget satsar istället på olika former av digitala lösningar för att kunna fortsätta med de flesta aktiviteter. Informationsmaterial för gällande temaveckor kommer att finnas att hämta på Hälsotorgen för den som är intresserad.

Samtal om levnadsvanor

Behöver du hjälp och stöd i livsstilsfrågor? Hälsotorget erbjuder dig samtal om levnadsvanor gällande sömn, stress, fysisk aktivitet, matvanor, tobak och alkohol. Du kan få tips som gör att du orkar mera och känner dig piggare och gladare.

Vet du att du kan förebygga många sjukdomar genom att förbättra dina levnadsvanor? Exempelvis: 

  • hjärt-kärlsjukdom
  • stroke
  • diabetes
  • fetma
  • cancer
  • lungsjukdomar
  • muskel- och ledsjukdomar
  • psykiska sjukdomar
  • tobaksberoende.

Ta gärna kontakt med Hälsotorget för mer information och bokning av ett rådgivande samtal som tar ungefär 30 minuter. Samtalet är kostnadsfritt. Vi träffas i en stor sal eller via Skype. 

Anmäl dig genom att kontakta Hälsotorget eller boka direkt genom e-tjänsten.

Välkommen!

Sömngrupp via Skype

Hälsotorget erbjuder dig att delta i sömngrupp för att ge råd om hur du kan förbättra sömnen. Ett individuellt möte hålls med varje deltagare i god tid innan gruppstart. Där får du information, material och tillfälle att reflektera över, samt självskatta, din sömn. Gruppen träffas sedan fem gånger i det digitala samtalsrummet via Skype.

Du som deltagarna kommer under gruppens gång att föra sömndagbok och göra ett sömntest. Du kommer också att få allmänna råd för hur sömnen kan förbättras samt prova på sömnrestriktion och andra sömntekniker. Information om negativa tankar är ett annat område som behandlas. Sömnsituationen utvärderas igen under sista träffen. Gruppen är kostnadsfri.

Välkommen!

Livsstilsanalys - sömntest

Aktuella gruppstarter för sömn 2021

Gävle sjukhus
Nästa gruppstart: Onsdag 17 mars

Anmäl dig genom att kontakta Hälsotorget eller boka direkt genom e-tjänsten.

Tobaksavvänjning i grupp via Skype

Behöver du hjälp och stöd med att sluta röka eller snusa? Hälsotorget erbjuder dig som vill sluta med tobak att delta i en digital tobaksavvänjningsgrupp via Skype.

Ett individuellt möte hålls med varje deltagare god tid innan gruppstart. Det mötet är kostnadsfritt. De individuella samtalen bokas löpande. Vid mötet berättar vi mer om metoden och kan svara på frågor. Du kan efter det besluta om du vill delta i gruppen.

Gruppen träffas åtta gånger via den digitala plattformen Skype. Du kan koppla upp dig via dator eller mobiltelefon. Avgift per träff enligt öppenvårdsbesök. Frikort gäller.

Välkommen!

Aktuella gruppstarter för tobaksavvänjning 2021

Gävle sjukhus
Nästa gruppstart: Måndag 22 februari

Anmäl dig genom att kontakta Hälsotorget eller boka direkt genom e-tjänsten.

Tobakshjälpen via e-tjänsterna

Behandlingen med Tobakshjälpen tar fem till sex veckor. Du får möjligheten att arbeta med beteenden, tankar och känslor som har samband med ditt tobaksanvändande. Du får även kunskap och verktyg för att underlätta avvänjningen.

Som deltagare i Tobakshjälpen behöver du ha tillgång till internet. Du kommer att arbeta självständigt med uppgifterna och du arbetar i din egen takt med de olika stegen. Under hela behandlingstiden finns en specialutbildad tobaksavvänjare som stöd.

Ett individuellt möte hålls med varje deltagare i god tid innan gruppstart. Detta möte är kostnadsfritt. De individuella samtalen bokas löpande. Vid mötet berättar vi mer om metoden och kan svara på frågor. Du kan efter det besluta om du vill delta i gruppen.

Läs mer om Tobakshjälpen

Anmäl dig genom att kontakta Hälsotorget eller boka direkt genom e-tjänsten.

Stavgångsgrupp / power walk – inställd

Stavgång är bra träning för hela kroppen. Farten och steglängden ökar med stavar och konditionen förbättras snabbt. Rygg, knän och höfter avlastas och stavar gör att det känns stadigare att gå. Lättare smärttillstånd kan förbättras av stavgång.

Kom med på Hälsotorgets stavgångsgruppspromenader. Gruppen träffas tre gånger. Det finns stavar och stegräknare att låna på Hälsotorget till dig som vill prova på. De som vill kan ta med egna stavar.

Power walk är en form av träning då du går en snabb och kraftfull promenad. Du går alltså lite snabbare än vanligt med större och mer kraftfulla rörelser i armar och ben. Power walk kan vara ett bra sätt att förbättra konditionen och samtidigt stärka muskler och skelett.

Vill du prova på power walk? Anmäl dig till en motionsgrupp med Hälsotorget. 

Aktuella gruppstarter för stavgång och power walk 2021

Gävle sjukhus
Nästa gruppstart:               Inga gruppstarter planerade ännu.

Gör en intresseanmälan i e-tjänsten så blir du kontaktad när gruppverksamheten kommit igång igen.

Temaveckor 2021

Hälsotorget visar information om diverse hälsoområden under året i form av temaveckor. Temaveckorna utförs ofta tillsammans med föreläsare och samverkanspartners med specialkunskap inom ett visst område.

Informationsmaterial för gällande temaveckor kommer att finnas att hämta på Hälsotorgen för den som är intresserad. I övrigt kommer vi för närvarande inte att ha några sammankallande aktiviteter så länge som restriktioner gäller i länet.

Februari

Vecka 6 – världscancerdagen

Maj

Vecka 19 – sunda solvanor / melanom
Vecka 20 – strokedagen
Vecka 22 – tobaksfria dagen

Juni

Vecka 24 – internationella blodgivaredagen

September

Vecka 37 – internationella suicidpreventiva dagen
Vecka 39 – nationella demensdagen
Vecka 40 – balansera mera

Oktober

Vecka 42 – restart a heart / reumatikerdagen / barnrättsveckan

November

Vecka 45 – vaccinationskampanj / donationsveckan / alkoholprevention
Vecka 46 – världsdiabetesdagen
Vecka 47 – tobaksfria veckan / världsdagen för KOL
Vecka 48 – en vecka fri från våld

December

Vecka 49 – world aids day

Hitta ditt Hälsotorg

Hälsotorget Gävle sjukhus

Lasarettsvägen 1
801 88 Gävle
026-15 86 51

Öppet måndag–fredag 7.30–15.30

Hälsotorget Hudiksvall

Kungsgatan 33
824 81 Hudiksvall
0650-924 79

Öppet måndag–fredag 7.30–15.30

Hälsotorget Tullhuset, Gävle

Norra Skeppsbron 13 A
803 10 Gävle
026-15 86 51

Öppet måndag–fredag 7.30–14.30

Hälsotorgets e-tjänster

Genom Hälsotorgets e-tjänster kan du boka tid direkt, av- och omboka en tid, göra intresseanmälan till grupp eller kontakta Hälsotorgets personal. Hälsotorgets e-tjänster hittar du på kontaktkortet Hälsotorg.

Till toppen av sidan