Vilken behandling du får beror på vad som är orsaken till att du har fått en stroke. Om utredningen visar att orsaken är en blodpropp får du medicin som förebygger nya blodproppar. Har du besvär som ger ökad risk för att få en blodpropp, till exempel förmaksflimmer, får du också läkemedel som förebygger det.
För att begränsa skadorna i hjärnan behöver närings- och syretillförseln vara så bra som möjligt. Därför kontrollerar läkaren blodtrycket, hjärnfunktionerna, andningen och eventuell diabetes noggrant. Du får behandling om det behövs.
Det är mycket viktigt att komma till sjukhus snabbt när du får symtom på en stroke eftersom du behöver få blodproppslösande medicin direkt i blodet med ett dropp. Det är en behandling som du måste få inom fyra till fem timmar efter att de första symtomen började. Behandlingen med propplösande medicin kan öka risken för hjärnblödning. Riskerna med behandlingen brukar vara för stora om du till exempel har haft en hjärnblödning tidigare, om du har mycket lindriga symtom eller om skadan är mycket svår.
Ibland, vid en allvarligare blodpropp, kan den avlägsnas med hjälp av en slang som förs in i pulsådern i ljumsken och når hjärnan. Den behandlingen måste ske inom de närmaste timmarna efter att du har blivit sjuk.
Behandling vid blödning i hjärnan
En blödning under den innersta hjärnhinnan beror ofta på ett litet pulsåderbråck på hjärnans yta. Läkaren kan då genom en särskild metod gå in i pulsåderbråcket och förhindra en ny blödning.
Ibland, men det är ovanligt, kan du behöva opereras även om blödningen har skett inne i hjärnvävnaden. Men det gäller bara om du snabbt försämras och blödningen ligger ytligt.
Operation av förträngning på halspulsådern
Om du har en kraftigare förträngning på halspulsådern brukar du opereras. Då tas förträngningen bort och det förhindrar att det bildas nya blodproppar. En sådan operation behöver du oftast få genomgå inom två veckor efter blodproppen.
Operationen tar ungefär en halvtimme och du är antingen sövd eller får lokalbedövning. Genom huden på halsen öppnar kirurgen halspulsådern och rensar ut förträngningen från kärlet. Det är vanligt att du får bli kvar på sjukhuset några dagar efter operationen.
Läkemedel kan minska risken för ny stroke
Du får ofta behandling med läkemedel för att du inte ska få en ny stroke. Det är till exempel
läkemedel mot högt blodtryck
blodförtunnande läkemedel
läkemedel mot höga blodfetter
Långsiktig uppföljning efter en stroke
Efter att du har haft en stroke får du gå på regelbundna återbesök hos en läkare, oftast på en vårdcentral. Samtidigt får du vanligtvis rehabilitering hos en sjukgymnast, arbetsterapeut och ibland logoped.
Vid återbesöken hos läkaren kontrolleras bland annat om du har haft nya symtom eller om du har fått några komplikationer.
Annat som läkaren kontrollerar är till exempel
- blodtrycket
- hur medicinerna fungerar och om du har några biverkningar
- om några nya riskfaktorer har tillkommit, till exempel diabetes
- hur du klarar dina dagliga sysslor, som att äta, klä dig, tvätta dig och förflytta dig
Det är också vanligt att läkaren vill få veta hur träningen går. Hen brukar också fråga om samverkan mellan vård och rehabilitering inom kommun och landsting fungerar bra eller om det är något som behöver åtgärdas.
Läkaren vill också få en bild av hur vardagen fungerar praktiskt och att du får den information om sjukdomen du behöver. Du får också berätta om hur relationen med närstående fungerar. Om du samtycker får de vara med vid läkarbesöken. Dina närstående har rätt att få den information de behöver av vårdpersonalen för att kunna hjälpa och förstå. Om du har minderåriga barn har de också rätt att få information och stöd.