Små krossår

Om du slår dig mot en hård yta, till exempel halkar och slår pannan mot en hylla, kan du få ett krossår. Det kan börja blöda från såret, men även i vävnaden under huden. Det kan kännas ömt och svullet och även bli ett blåmärke av skadan.

Stoppa blödningen med tryck mot såret

Om det blöder mycket ska du hålla den skadade kroppsdelen högt. Lägg en kompress eller ren tygbit på såret och tryck hårt mot såret ett tag. Ett alternativ är att lägga ett enkelt tryckförband. Då för du ihop sårkanterna och lägger en bit tyg eller kompress mot såret. Ovanpå lägger du en hårt vikt tygbit och lindar fast hårt med ett bandage eller tyg.

Efter ungefär en kvart har såret oftast sluta blöda. Då kan du försiktigt ta bort förbandet och göra rent såret.

Kyla kan hjälpa mot svullnaden

Du kan försöka få ner svullnaden med hjälp av en kylpåse, till exempel en plastpåse med isbitar i. Linda in påsen i en fuktig handduk så att huden inte skadas av kyla direkt mot huden. Kylpåsen kan behöva hållas mot skadan upp till 15 minuter.

Om skadan sitter på ett finger där du bär ringar ska du ta av dig ringarna genast efter skadan eftersom ringarna annars kan hindra blodflödet om fingret svullnar.

Tvätta och skydda såret

  • Tvätta händerna.
  • Skölj rent såret under vanligt kranvatten, gärna med handduschen.
  • Använd mild tvål om det kommit smuts i såret. Det är lättast att använda flytande tvål.
  • Skölj noga bort smuts och tvålrester.
  • Skydda såret med plåster eller ett större förband om det behövs. Byt förband om det blöder igenom eller om det blir vått.

Såret kan bli infekterat. Det märker du genom att såret börjar göra mer ont efter något dygn, och huden runt såret svullnar och blir röd. Då kan du pröva att göra rent krossåret extra noga, ett par gånger om dagen. Tvätta med vatten och mild tvål.

Läs mer om behandling av små sår.

Söka vård

Om såret inte slutat blöda inom en halvtimme ska du kontakta vården. Detsamma gäller om såret gör mycket ont, om det är mycket svullet och stort, om området runt omkring känns avdomnat eller om det inte går att göra rent såret.

Om såret är större än någon centimeter eller om det glipar mer än ett par millimeter kan det behöva sys. Det bör inte ha gått längre tid än 8-12 timmar från det att du skadat dig till det att såret sys, annars ökar risken för infektioner. Sår i ansiktet kan sys ända upp till 24 timmar efter skadan. Även sår på andra ställen på kroppen kan ofta sys senare än efter 12 timmar om det är nödvändigt.

Om såret börjar vara, om rodnaden blir kraftigare eller sprider sig eller om du får feber, ska du kontakta vårdcentralen.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Kontrollera stelkrampsskyddet

Vid alla typer av sårskador som kan ha kommit i kontakt med stelkrampsbakterier bör stelkrampsskyddet ses över. Stelkrampsbakterier finns i jord, även i vanlig matjord. 

De flesta personer som är födda och uppvuxna i Sverige har blivit vaccinerade mot stelkramp som barn. Om det är länge sedan du senast blev vaccinerad kan du behöva förnya din vaccination. Om du är osäker på om du har stelkrampsskydd bör du kontakta vården. Här kan du läsa om vaccination mot stelkramp och hur länge du har skydd efter vaccination.

En stelkrampsvaccination vid skadetillfället ger inget skydd för den aktuella skadan utan är en förebyggande åtgärd för framtida skydd. Immunglobulin kan ibland behövas för den aktuella skadan.

Senast uppdaterad:
2017-11-14
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Göteborg