Nageltrång

Vid nageltrång skär nageln in i huden. Det är vanligast att få nageltrång i stortån. Nageltrång orsakas ofta av för trånga skor eller felaktigt klippta naglar. Du kan själv lindra och förebygga nageltrång.

  • Att man ska klippa tånageln rakt vid nageltrång

    För att förebygga nageltrång ska du klippa tånageln rakt över och inte för kort. Använd gärna en rak nagelsax.

När nageln skär in i huden kan bakterier tränga in och orsaka en infektion. Då blir huden varm och svullen och du kan få en dunkande smärta. Nageltrång orsakas ofta av för trånga skor eller felaktigt klippta naglar.

Mjuka upp nageln och motverka tryck

Innan du börjar behandla nageltrånget kan du mjuka upp nageln i ljummet vatten en stund. Försök därefter att fila försiktigt på den bit av nageln som trycker mot huden så att den bli mindre vass. Om det är möjligt, peta in en liten bit bomulls- eller gasvävskompress, fuktad med vatten, under nagelkanten för att lätta på trycket.

Badda och skydda

Badda med vatten flera gånger om dagen.

När du ska sova kan du peta in en liten bit kompress under nageln och lägga en kompress fuktad med vatten ovanpå. För att kompressen ska sitta kvar på en fot kan du dra på en strumpa på foten och sova med den.

För att skydda en tå med nageltrång när du går kan du lägga ett förband med kompress och självhäftande gasbinda.

Förebygg besvär

För att undvika nageltrång bör du använda skor som är rymliga och strumpor som du kan röra på tårna i.

Klipp nageln rakt över och inte för kort. Nagelns hörn ska hamna utanför nagelbädden och inte klippas runda. Det är bra att klippa naglarna med en rak nagelsax. Om nagelkanterna känns vassa kan du runda av dem med nagelfil.

Om du har haft nageltrång förut och vill förhindra att det kommer tillbaka kan du pröva med att pressa in en liten, liten bit bomull under nageln på den sidan där du brukar få besvär. Nageln tvingas då växa rakt. Bomullstussen kan sitta några dygn. Byt sedan till en ren tuss. Behandla i ungefär en månad.

Om du vill ha hjälp med att sköta dina fötter kan du ta kontakt med en fotvårdare.

När ska jag söka vård?

Om du får tecken på en infektion eller har återkommande besvär av nageltrång bör du kontakta en vårdcentral. Det är särskilt viktigt om du har diabetes och får nageltrång eller infekterade nagelband.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2017-05-04
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg