Mollusker

Mollusker är ofarliga knottror på huden som orsakas av virus. För det mesta ger de inga besvär, och försvinner av sig själv efter ett tag. Mollusker är vanligast hos barn.

  • En mollusk är ett upphöjt utslag

    Utslagen är upphöjda. De är oftast hudfärgade eller lite rosa och brukar bli två till fem millimeter stora och ha en liten grop i mitten.

    Mer information
    En mollusk är ett upphöjt utslag

    Utslagen är upphöjda. De är oftast hudfärgade eller lite rosa och brukar bli två till fem millimeter stora och ha en liten grop i mitten.

Symtom vid mollusker

Mollusker har oftast samma färg som den egna huden eller är lite rosa. De är två till fem millimeter stora och har en liten grop i mitten. Hos barn brukar de vara vanligast på magen, armarna, i ansiktet eller på nacken.

Det kan bildas allt ifrån en enstaka mollusk till väldigt många. Det brukar ta några månader för en mollusk att försvinna, och ofta får du nya mollusker efter hand. Den period som utslagen finns kvar kan sträcka sig från ett halvår till ett par år.

Mollusker försvinner av sig själv

Mollusker brukar inte behandlas, eftersom de läker av sig själv. Innan de försvinner är det vanligt att de blir röda och irriterade, för att sedan spricka. 

Om du vill pröva att behandla molluskerna finns en så kallad medicinteknisk produkt att köpa på apotek, NoPoxivir. Den kan snabba på utläkningen något och kan användas från två års ålder.

Om barnet börja klia på molluskerna så det blir ett sår, kan du minska risken för att det blir en infektion i såret genom att klippa barnets naglar korta och hålla dem rena.

Ibland kan det uppstå ett eksem som kliar på stället där molluskerna sitter. Eksemet kan behandlas med en svag kortisonkräm som du kan köpa receptfritt på ett apotek. 

Det är ovanligt att ta bort mollusker, eftersom det brukar göra mycket ont. Det kan bli aktuellt om molluskerna sitter olämpligt eller obehagligt, till exempel i ansiktet. Om molluskerna tas bort görs det av en hudläkare.

Smittar, men är ofarliga

Mollusker smittar vid kontakt hud mot hud, men sjukdomen är inte särskilt smittsam. Mollusker kan också smitta via saker, till exempel en handduk.

Barnet behöver inte vara hemma från förskola eller skola

Du behöver inte göra något speciellt för att undvika smitta eftersom det inte är farligt. När alla molluskerna läkt är du immun för resten av livet. Barn som har mollusker kan gå i förskola, familjedaghem eller skola som vanligt och vara med på aktiviteter som idrott och bad.

Det går alltid att ringa BVC eller telefonnummer 1177 för att få råd.

Senast uppdaterad:
2018-09-05
Redaktör:

Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lena Antin, barnsjuksköterska, Boo barnavårdscentral, Nacka

Fotograf:

Niels Veien