Hälsenebristning

Skriv ut (ca 2 sidor)

Din hälsena kan gå av helt eller delvis om du plötsligt belastar den mer än du brukar. Det är särskilt vanligt vid sporter där du snabbt förflyttar dig framåt eller i sidled, som till exempel badminton, tennis eller fotboll.

Skriv ut

De flesta som får en hälsenebristning blir bra igen, även om det kan ta lång tid innan du kan idrotta som vanligt.

Symtom

Symtom

När hälsenan brister kan du höra en smäll eller ett knäpp när den går av. Det gör ont och kan kännas som om du får en spark på vaden. Du får svårt att stödja på foten.

Fäll ihop

När och var ska jag söka vård?

När och var ska jag söka vård?

Du ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om du tror att hälsenan har gått av.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Här kan du hitta vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Fäll ihop

Behandling

Behandling

  • Illustration som visar hur det ser ut inuti underbenet vid en hälsenebristning

    Hälsenan kan gå av helt och hållet eller delvis. Det smäller till och gör ont när det händer. Du får svårt att stödja på foten.

Du kan bli opererad när du fått en hälsenebristning om du är yngre eller om du håller på med en idrott som belastar hälsenan, till exempel olika bollsporter och löpning. Då sys senan ihop och du blir gipsad upp till knät samtidigt som tårna lämnas fria. Du får ha gipset i ett par veckor. Därefter får du ha en hård plaststövel, en så kallad ortos, i cirka sex veckor.

Det är vanligt att man bara gipsas eller får en hård plaststövel om man är över femtio år. Då brukar man ha gips eller stövel i åtta veckor.

Du kan behöva gå med kryckor ett par månader efter skadan. Därefter kan du behöva träna med hjälp av en fysioterapeut, sjukgymnast, under lång tid. Du kan börja idrotta som vanligt tidigast ett halvår efter att hälsenan gick av.

Fäll ihop

Påverka och delta i din vård

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2018-04-10
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge.