Fotledsbrott

Om du bryter fotleden har du fått ett brott i nedre delen av skenbenet eller vadbenet. Det är vanligast att bryta den yttre fotknölen, som är den nedersta delen av vadbenet.

  • Illustration som visar benets och fotens skelett.

    När du får ett fotledsbrott har du brutit benet strax ovanför fotleden. Klicka på bilden för att få mer information och större format.

    Mer information
    Illustration som visar benets och fotens skelett.

    När man får ett fotledsbrott har man oftast brutit den nedre delen av vadbenet, vid den yttre fotknölen. Det är inte lika vanligt att bryta skenbenet.

Ett brott på fotleden kan innebära allt från en spricka till att skelettet går av helt. Skadan beror oftast på att man trampar snett eller vrider fotleden när man faller. Med åldern blir skelettet ofta skörare och då ökar risken för skador.

Många som brutit fotleden får långdragna besvär och det är inte ovanligt att exempelvis känna sig stel och ha ont ett år efter skadan. En del har besvär ännu längre. Med fysioterapi och träning blir de flesta bra.

Läs även om skador på fotleden hos barn.

Symtom

Om du bryter fotleden får du ont och svårt att gå och belasta foten. Du kan få ett stort blåmärke över fotleden och bli kraftigt svullen.

Behandling

Det är bra att hålla benet högt, eftersom det lindrar svullnaden och smärtan. Svullnaden kan också minska om fotleden lindas.

Om röntgenundersökningen visar att det är ett litet brott kan det räcka med att få en elastisk binda eller plastskena som stöd. Har du istället fått ett mer komplicerat brott kan du behöva gips.

En operation kan ibland vara nödvändig innan gipset sätts på plats för att de skadade benen ska läggas till rätta. Benbitarna låses då fast med skruvar, plattor, metalltråd eller metallstöd.

Gipset sitter vanligtvis på i drygt en månad. En vecka efter det har satts på brukar man röntgas igen för att läkaren ska kunna kontrollera att fotleden läker som den ska.

I början behöver du ta smärtstillande läkemedel. Det är också viktigt att du får träffa en fysioterapeut, som även kallas sjukgymnast, så att du snabbare ska kunna gå och röra dig som vanligt. Du får lära dig hur du ska träna foten.

När ska jag söka vård?

Om du misstänker att du har brutit fotleden ska du söka vård direkt på en akutmottagning eller en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2016-02-15
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge