Fettknöl

  • Illustration som visar två fettknölar på en underarm

    Man kan ha flera fettknölar eller bara en. De flesta är små, men ibland kan de vara större och ge besvär.

Allmänt

En fettknöl, även kallad lipom, är en ofarlig ansamling av fettvävnad som man kan få i huden var som helst på kroppen. Man upptäcker dem ofta när man duschar eller torkar sig. Det är inte klarlagt varför de bildas men det kan vara ärftligt.

Man kan få fettknölar när som helst, men vanligtvis kommer de när man är i 40-60-årsåldern. Har man en gång fått en knöl brukar den finnas kvar livet ut. De flesta fettknölar är små och ger inga besvär, men ibland kan de bli lite större och göra ont eller vara obehagliga på annat sätt.

Fettknölar kan bli större om man går upp i vikt, men övervikt är ingen orsak till att man får dem.

Symtom

En fettknöl känns oftast som en knöl i huden. Fettknölar på ryggen, nacken och skuldrorna är ofta lite fastare, medan knölar på till exempel armarna och benen vanligtvis är mjuka.

Man kan ha flera fettknölar eller bara en. De flesta är små, men ibland kan de vara större och ge besvär.

Behandling

Fettknölar behöver oftast inte behandlas. Men om en fettknöl blir stor, gör ont eller upplevs som störande, kan den opereras bort medan man är lokalbedövad.

När ska man söka vård?

Om man får en fettknöl behöver man oftast inte söka vård men om man känner sig orolig kan man ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral.

Man ska kontakta en vårdcentral om man har en fettknöl som är större än fem centimeter i diameter. Man ska också kontakta en vårdcentral om man har en knöl som förändras, till exempel att den blir hård och oregelbunden eller börjar växa snabbt.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2012-11-07
Skribent:

Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus.

Illustratör:

Kari C. Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge