Benbrott i hand och fingrar brukar läka av sig själv, och därför brukar läkaren inte operera eller rätta till handens eller fingrets ben. Oftast räcker det med att barnet får ett förband runt handen eller fingret. Ibland får barnet ett så kallat tvillingförband, då det skadade fingret lindas så att det får stöd av fingret bredvid.
Mindre felställningar brukar inte medföra bestående besvär. När barnet växer rätas felställningar ut och efter ett halvt till ett års tid går det oftast inte att se någon felställning.
Ibland behöver benbrottet läggas till rätta
Om ett ben i fingret ändå är så skadat att det behöver rättas till bedövas ofta fingret med hjälp av lokalbedövning. Barnet får en spruta med bedövningsmedel just där fingret börjar. Det behövs två nålstick. Det kan göra ont och det tar cirka 10 till 20 minuter innan fingret är bedövat. Därefter rättas felställningen till, vanligtvis genom att läkaren drar eller trycker på handen eller fingrarna.
Barnet måste sövas ibland
Mindre barn får narkos om det gör mycket ont eller om det krävs en större operation. När barnet är sövt kan läkaren, som vanligen är en ortoped eller en handkirurg, rätta till felställningen på det skadade stället. Ibland, men det är ovanligt, sätter läkaren in ett metallstift för att hålla det trasiga benet i rätt läge
Operationen avslutas med att barnet får ett bandage
Slutligen sätts ett förband runt handen eller fingret. Förbandet kan vara allt från en elastisk binda till ett gipsförband. Syftet med detta är att stabilisera handen eller fingrarna, och ibland hålla ett metallstift på plats. När läkaren måste gipsa eller linda två av barnets fingrar intill varandra läggs en kompress mellan fingrarna. På så vis undviks att hud ligger mot hud.
När operationen är klar och barnet har fått sitt bandage körs hen i sin säng till en så kallad uppvakningsavdelning. Där får barnet ligga tills hen vaknar ordentligt, vilket kan ta upp till ett par timmar. Som förälder eller närstående går det bra att sitta bredvid sängen under tiden. En del barn kan må illa när de vaknar.
Oftast kan barnet åka hem samma dag
Oftast kan barnet åka hem från sjukhuset samma dag, men om det gör mycket ont eller om hen blivit sövd kan det vara nödvändigt att stanna på sjukhuset en natt. Benet måste röntgas efter gipsningen för att se att det ligger rätt.
Det är viktigt att armen hålls högt under de första dagarna, så att den och handen inte svullnar. Var uppmärksam på om barnet får svullna eller blåa fingrar. Det är ett tecken på att armen svullnat och att gipset sitter för hårt. Prova i första hand ordentligt högläge men hjälper inte det ska du ta kontakt med akutmottagningen eller vårdcentralen där barnet behandlats.
Första dagarna efter operationen kan barnet känna obehag och ha ont. Då kan det vara bra att ge någon form av smärtlindrande medel med paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Det är också bra om barnet försöker sova med handen på en kudde de första nätterna.
Barnet kan behöva vara hemma några dagar, beroende på hur pass allvarligt benbrottet varit och hur ont hen har.
Läkaren behöver ibland göra en ny röntgenundersökning efter en vecka för att se att benbrottet fortfarande ligger i ett bra läge.
Benbrottet läker
Läkningen av det brutna benet i handen eller fingret sker genom att det bildas brosk runt benbrottet. I början kan det kännas som en hård knöl, men brosket ombildas inom ett år till vanlig benvävnad.
Ett benbrott i handen eller fingrarna brukar läka inom cirka tre veckor.
Det kan vara jobbigt att ha gips
Barn kan tycka att det är spännande att ha gips under några dagar, men sedan kan det bli jobbigt. Efter ett tag kan det till exempel börja klia under gipset. Gipset hindrar också rörligheten.
Förbandet måste skyddas mot vatten
Barn som har gips ska inte bada. Det går bra att duscha, men gipset måste skyddas mot vatten eftersom det luckras upp av vatten. Förband i form av ett plastgips blir inte förstört av vatten, men vätan stannar kvar innanför gipset och det gör att huden inte mår bra. Då finns risk för svampinfektion.
På apotek finns speciella plastskydd som kan användas när barnet duschar. Du kan också använda en tät plastpåse.
Om gipset går sönder
Om gipset går sönder kan det lagas eller bytas ut. Om det blir problem med gipsen kontakta det ställe där barnet behandlats och fått gipset.
Vissa kan tycka att det är otäckt att ta bort gipset
En del barn kan tycka det är obehagligt att ta bort gipset. Om det handlar om ett gips som omsluter hela handen måste gipset sågas upp med en speciell såg. Det gör inte ont, men kan ge en vibrerande känsla och upplevas som lite skrämmande. Handen och fingrarna kan kännas ovanligt lätta efter borttagningen av gipset.
Oftast behövs ingen rörelseträning efteråt
När barnet har fått gipset eller förbandet borttaget undersöker läkaren om handen eller fingrarna verkar ha läkt, om det behövs fler återbesök, och hur länge barnet måste avstå från att idrotta.
Barnet kan inte alltid använda handen eller fingrarna på en gång när gipset tas bort. Normalt brukar det ta lite tid innan hen vänjer sig att vara utan gips och använda den skadade handen och fingrarna igen. Det är sällan som en handskada hos barn behöver speciell träning när gipset tagits bort. Vardagliga rörelser som att klä på sig, äta och leka brukar räcka för att styrkan och rörligheten ska komma tillbaka.
Vid fingerskador kan vissa felställningar bli kvar och fingret kan förbli tjockare under en lång tid. Sådana skador är ganska vanliga och de kan föra med sig en mindre synlig knoge på det skadade fingret.
Det brukar ta ungefär tre till sex veckor från skadan till dess att barnet kan vara med på idrottslektionerna i skolan igen.