Blod i bajset hos vuxna

Allmänt

Man kan upptäcka blod som kommer ur ändtarmen efter att man har bajsat. Det kan också vara så att avföringen är blodblandad. Ibland kan avföringen färgas svart. Om man bara har en liten mängd blod brukar man inte se det själv, utan blodet upptäcks i ett avföringsprov.

De vanligaste orsakerna till att man får blod i avföringen är att man har hemorrojder eller sprickor i ändtarmsöppningen. En del tarminfektioner kan också orsaka blodiga diarréer.

Ibland kan blod i avföringen vara tecken på att man har en allvarlig sjukdom, som cancer eller en inflammation i tarmen, till exempel Crohns sjukdom.

Vissa läkemedel kan orsaka blödningar från mag-tarmkanalen vilket också kan ge blod i avföringen. Det gäller läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, till exempel Aspirin och Treo, och så kallade cox-hämmare, till exempel Ipren och Voltaren.

Avföringen kan också färgas röd eller svart om man har ätit rödbetor, blåbär eller järnmedicin.

Behandling

Man bör alltid bli undersökt av en läkare om man har blod i avföringen. Ofta behöver man ingen behandling eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Men om blödningarna beror på någon sjukdom är det viktigt att man får behandling mot den. Man kan också behöva gå igenom sina mediciner.

När ska man söka vård?

Om man upptäcker blod i avföringen bör man ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral.

Senast uppdaterad:
2017-06-07
Redaktör:

Anna Dahllöv, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad