Ansiktsförlamning

Skriv ut (ca 1 sida)

Vid ansiktsförlamning har nerven som går till ansiktets muskler blivit skadad eller påverkad. Ibland kan en virusinfektion eller borrelia ge förlamning i ansiktet, men oftast är orsaken oklar. För det mesta går ansiktsförlamning över efter en tid.

Skriv ut

  • Kvinna med plastskydd över ett öga

    Vid ansiktsförlamning kan ett genomskinligt plastskydd behövas över ögat så att det inte blir torrt, eftersom det kan skada ögats hornhinna.

Om nerven som går till ansiktets muskler blir skadad eller påverkad är det svårt att till exempel tala och le. Förlamningen kan bero på en virusinfektion eller en borreliainfektion efter ett fästingbett. Men oftast är orsaken oklar och skadan kallas då Bells pares eller perifer ansiktsförlamning.

En sådan förlamning kan inträffa i alla åldrar och går ofta över inom tre månader, Ibland kan det ta längre tid innan skadan är läkt och en bestående mindre förlamning finns kvar i ansiktet.

Ansiktsförlamning kan också bero på en stroke

Symtom

Symtom

Vid ansiktsförlamning är halva ansiktet mer eller mindre förlamat. Ena mungipan blir slapp och det är svårt att till exempel pluta med munnen. Nedre ögonlocket kan hänga ner och leda till att ögat blir torrt och ögonvitan röd.

Fäll ihop

Söka vård

Söka vård

Ring genast 112 om du får domningar eller förlamning i ansiktet.

Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

Fäll ihop

Behandling

Behandling

Vilken behandling du får beror på vad som orsakat ansiktsförlamningen. Vid Bells pares är det vanligt att få kortisontabletter. Om sjukdomen beror på borrelia får du antibiotika och om den beror på virus kan du få virushämmande läkemedel. 

Hänger ögonlocket ner kan du få ögondroppar på dagen och ögonsalva till natten. Du kan också skydda ögat mot uttorkning genom att sluta ögonlocket med ett finger så ofta du kommer ihåg. Använd gärna tättslutande glasögon.

Vid svåra besvär då ögat blivit irriterat kan läkaren ordinera ett genomskinligt plastskydd över ögat eller tejpning av ögonlocket med hudtejp. För att träna musklerna i ansiktet får du göra övningar med olika miner.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 1 sida)
Senast uppdaterad:
2014-11-21
Skribent:

Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus

Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg