Reportage: Min man fick bära mig uppför trapporna

Den plötsliga smärtan i fötterna berodde inte på överansträngning. När även armbågen och andra leder svullnade kraftigt och gjorde ont förstod Hanna Levander att något var fel. Men chocken när hon vid 28 års ålder fick diagnosen reumatoid artrit (RA) var ändå stor.

  • Porträtt på Hanna Levander

– Jag visste ingenting om denna sjukdom och hann tyvärr bli ganska dålig med väldigt svullna leder och nedsatt rörlighet innan jag fick kontakt med en reumatolog, säger Hanna som idag är 33 år.

– Under en period var jag så dålig att jag knappt kunde sätta mig eller gå i trappor, min man fick bära mig uppför trapporna hemma.

Hanna hade aldrig tidigare haft några som helst problem med hälsan.

– Jag röker inte, jag dricker alkohol med måtta och det finns såvitt jag vet ingen i släkten som har reumatism. Det kändes nästan overkligt att drabbas av en sådan här sjukdom vid min ålder.

När hon blev tillfrågad om hon ville delta i en forskningsstudie tackade hon ja direkt.

– Jag ville ju bara bli frisk så fort som möjligt och det var precis det jag blev, tack vare den läkemedelsbehandling jag fick med biologiskt läkemedel. Från att ha varit handikappad blev jag helt symtomfri nästan direkt efter första behandlingen, säger Hanna som har fortsatt att medverka i forskning.

– Jag har ju själv haft så stor nytta av framstegen i forskningen att det känns självklart för mig att delta.

Med behandling en gång i månaden kunde livet fortsätta precis som vanligt för Hanna, men när hon och maken för några år sedan planerade att skaffa barn fick hon göra ett uppehåll med sin behandling.

– Inför graviditeten klarade jag mig utan mediciner i flera månader, men under graviditeten och amningen fick jag äta kortison i låga doser och mådde jättebra.

Efter amningen återupptog jag min vanliga behandling. Nu väntar Hanna barn igen och måste därför göra ett nytt uppehåll men det tar hon med ro.

– Jag vet ju nu att jag förhoppningsvis kommer att bli helt besvärsfri igen, säger hon.

Senast uppdaterad:
2015-12-22
Skribent:

Evelyn Pesikan

Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Fotograf:

Susanne Walström