LÄMNA PROV OCH FÅ PROVSVAR OM COVID-19

Antikroppstest för dig som är frisk sedan minst tre veckor sedan du fick symtom

Innehållet gäller Dalarna

Du kan boka ett antikroppstest när det gått minst tre veckor sedan du fick symtom för att ta reda på om du har varit sjuk i covid-19. Ett antikroppstest visar om du utvecklat antikroppar.

Vem kan göra ett antikroppstest?

Ett antikroppstest kan tas av dig som tidigare har haft symptom som kan stämma med covid-19. Du behöver vänta i minst tre veckor efter att du fått symtom innan du lämnar provet, så att antikroppar hunnit utvecklas i nivåer som kan mätas. 

Om du under de senaste sex månaderna har lämnat ett positiv PCR-test behöver du inte provtas för antikroppar eftersom det då redan är säkerställt att du haft infektionen.

Vad gäller för barn?

Provet kan tas från 16 år. Kunskapen om utvecklingen av antikroppar hos barn är också än så länge begränsad, vilket gör provsvaren mer osäkra.

Oavsett resultat ska du och ditt barn fortsätta följa folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Vad kostar det?

Provet kostar 200 kr och ingår inte i högkostnadsskyddet.

Anmäl dig till provtagning – så här går det till

Anmäl dig till provtagning – så här går det till

Antikroppstest görs genom att vårdpersonal tar ett blodprov på dig i armvecket. Beställ provtagning och boka tid genom att följa instruktionen nedan:

  1. Klicka på länken ”Beställ provtagning”. Du behöver BankID eller Freja eID Plus för att kunna logga in
  2. Välj: Ny provtagningsbeställning
  3. Välj: Antikroppstest covid-19 i listan över erbjudanden och läs igenom villkoren
  4. Välj Slutför beställning
  5. Välj provtagningsplats och boka tid för provtagning

 

Provtagning sker på lab i:

  • Avesta
  • Borlänge
  • Falun
  • Ludvika
  • Mora

Få ditt provsvar

Du får ett sms när ditt provsvar är klart och loggar därefter in på 1177.se för att läsa ditt provsvar.  Du får ditt provsvar inom 14 dagar. Du hittar provsvaret i inkorgen under meddelanden.

Kom ihåg att slå på aviseringar för ditt 1177-konto. Det gör du under inställningar när du loggat in.

Hur ska jag tolka provsvaret?

Tillsammans med ditt provsvar får du information om hur provsvaret ska tolkas och vad du bör tänka på i fortsättningen.

Om provresultat är Påvisade

Analysresultatet visar att du har antikroppar mot coronavirus SARS-CoV-2, som tecken på genomgången covid-19.

Genomgången covid-19 ger i de flesta fall skydd mot återinfektion upp till ett halvår. Möjlighet ges att under den tiden umgås med andra personer, även inomhus, oavsett om man tillhör riskgrupp eller ej, eller om den man ska umgås med tillhör en riskgrupp.

Även om antikroppar påvisats i ditt prov ska du fortsätta att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att förhindra fortsatt smittspridning i samhället (exempelvis fortsätta att vara noga med handhygienen, eftersom även en immun person kan få med sig virus via händerna och alltså sprida smitta på det sättet, s.k. kontaktsmitta).

Om provresultat är Ej påvisade

Analysresultatet visar att du saknar antikroppar mot coronavirus SARS-CoV-2 (covid-19).

Du kan beställa ett nytt prov tidigast 8 veckor efter föregående beställning och provtagning. Möjligheten att beställa ett nytt prov regleras automatiskt i 1177 Vårdguidens e-tjänster. Kan du inte beställa ett nytt prov ska du avvakta till dess att det går att beställa igen.

Om provresultat är Gränsvärde

Analysresultatet visade gränsvärde, vilket innebär att det inte säkert går att bedöma om du har haft genomgången covid-19 infektion eller inte. Provet kan ibland behöva tas om, se kommentaren i provsvaret.

Om du tagit provet tidigare än 3 veckor efter symtomdebut kan du ta ett nytt prov om 1-2 veckor. Har det gått mer än 6 veckor efter symtomdebut kommer ett nytt prov sannolikt att ge samma svar, varför ett ytterligare prov inte rekommenderas.

Har du frågor eller behöver hjälp?

Frågor och svar

Jag hittar inga tider. När släpps det nya?

Tider släpps kontinuerligt. Hittar du ingen ledig tid på vald provtagningsenhet så försök senare. Vi arbetar med att skapa provtagningstider för antikroppstest samtidigt som vi säkerställer att sjuka patienter även fortsättningsvis prioriteras för att få nödvändig vård.

Jag behöver av- eller omboka min tid, hur gör jag?

Du kan av- eller omboka din tid via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

 

 

Jag tillhör riskgrupp, kommer jag att särskilt prioriteras för antikroppstester?

Du som är riskgrupp bokar din tid genom e-tjänsterna på 1177.se som övriga, men du kan också komma att erbjudas provtagning i samband med annat besök på vårdcentralen.

Kan jag lita på mitt provsvar?

Testerna som vi använder är väl utvärderade och uppfyller Folkhälsomyndighetens krav på prestanda som finns specificerade i Vägledning för antikroppspåvisning.

Om jag inte får mitt provsvar?

Om du inte har fått ett sms inom 14 dagar, logga in på 1177.se och se om provsvaret finns i din inkorg ändå. Observera att 1177 Vårdguiden på telefon inte kan hjälpa dig med att se ditt provsvar.

Hur gör jag om jag inte har någon e-legitimation?

Om du saknar e-legitimation eller har problem med att logga in med e-legitimation, läs mer om hur du kan skaffa e-legitimation och vilka villkor som gäller.

Vi arbetar med att få fram en lösning för dig som inte kan beställa provtagning via 1177 Vårdguiden inom kort.

Till toppen av sidan