Läs andras frågor

Vad innebär det att ha korsallergi?

Fråga

Efter en allergisk reaktion fick jag veta att jag förmodligen fått korsallergi. Blev rekommenderad att låta bli att äta livsmedel som korsreagerade med björk, gräs, gråbo samt myggor. Vad törs jag äta och vad händer om jag äter något jag är allergisk emot?

Svar

Först vill jag säga att korsallergier sällan ger allvarliga reaktioner. Givetvis bör du undvika det som ger symtom. Men symtomen stannar oftast vid besvär som klåda i munhåla och svalg. Detta beror på att det allergiframkallande ämnet är förhållandevis instabilt och bryts ned av enzymer i mag-tarmkanalen, samt i samband med upphettning.

Du kan även reagera på följande livsmedel om du är allergisk mot björkpollen:

  • Nötter, alla typer, inklusive muskotnöt, mandel, jordnötter, morot, ärtor, potatisskal, sojabönor, linser, äpple, päron, banan, nektarin, kiwi och stenfrukter som plommon, körsbär, persika, aprikos.
  • Kryddor som anis, selleri, paprika, pepparmynta, kamomill, curry som innehåller bland annat koriander, kummin, cayenne och senap.

Du kan reagera på följande livsmedel om du är allergisk mot gräspollen:

  • Spannmål som vete, korn, havre, råg, majs, ris, tomat, jordnötter, ärtor, sojabönor, melon.

Du kan även reagera på följande om du är allergisk mot gråbo:

  • Selleri, morot, persilja, dill, anis, fänkål, koriander, curry, vitlök, paprika, kamomill.

Vid myggallergi kan du korsreagera med kräftdjur och blötdjur, vilket förekommer mest som skaldjur i maten. Det är ganska ovanligt i Sverige.

De flesta människor med korsallergi lär sig av erfarenhet vad de tål och vad som ger symtom. Det är oftast inte så farligt att prova sig fram med små mängder, med informationen ovan i åtanke.

Du bör ha tillgång till allergitabletter som du kan ta ifall du skulle få besvär. Det finns små förpackningar att köpa receptfritt på apoteket, till exempel Cetirizin.

Du kan läsa mer om allergier under pollenallergi och matallergi.

Gunilla Byström, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan